x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât se va devaloriza leul în următoarea perioadă. Ce se va întâmpla cu inflația

Cât se va devaloriza leul în următoarea perioadă. Ce se va întâmpla cu inflația

25 Sep 2020   •   11:21
Cât se va devaloriza leul în următoarea perioadă. Ce se va întâmpla cu inflația

Leul va ajunge la 4,9777 lei/euro, iar rata inflației va ajunge la 2,94% până în septembrie 2021, prognozează analiștii CFA România. 

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8886, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9777 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,94%", se arată în comunicat.

Peste 66% dintre participanții la studiu consideră supra-evaluate preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe.

În ceea ce priveşte durata impactului economic al cornavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor (70%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul II din 2021.

Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020, valoarea medie este 8,3%.

În ceea ce priveşte evoluţia, în termeni reali a PIB pe anul 2020, valoarea medie a anticipaţiilor este -4,7%.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind rata şomajului la finalul anului 2020 este 7%.

"Modul de revenire al economiei. Cea mai mare pondere a respondenţilor (40%) anticipează revenirea de forma unui semn Ťradicalť adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă. Respondenţii au fost întrebaţi despre persistenţa modificărilor de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături). Cele mai multe opinii sunt că aceste modificări de comportament vor fi permanente. O altă opinie este că vor fi de lungă durată (mai mulţi ani), însă disruptive", precizează analiștii.

În luna august 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică  al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 3 puncte, până la 33,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 9,4 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Indicatorul Condiţiilor Curente a crescut, faţă de luna anterioară cu 2,6 puncte, până la valoarea de 22,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 39,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut în luna august cu 3,2 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 5,4 puncte).

×
Subiecte în articol: depreciere leu inflatie cfa romania