x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Catastrofa ecologica, evitata la Portile de Fier

Catastrofa ecologica, evitata la Portile de Fier

11 Sep 2004   •   00:00

Zeci de tone de ulei s-ar fi putut varsa in Dunare, ca urmare a unei defectiuni aparute la centrala hidroelectrica Portile de Fier I.

Lucrarile de retehnologizare au dus la descoperirea unor defectiuni majore la turnarea unei piese instalate in urma cu 30 de ani, care ar fi putut cauza, in orice moment, un grav accident ecologic pe Dunare. "Fiecare piesa a grupurilor de la Portile de Fier I este demontata si supusa controlului specialistilor, in vederea retehnologizarii. In timpul unui asemenea control a fost semnalata o defectiune majora la una din piesele grupului cinci. Am avut un noroc dumnezeiesc ca nu s-a intamplat pana acum o nenorocire", a declarat directorul Hidroelectrica, Traian Oprea.

AVARIE. Potrivit oficialului companiei, astfel de probleme tehnice nu pot fi depistate decat in cazul unor lucrari de modernizare de mare amploare, cum sunt cele care se realizeaza in prezent la Portile de Fier I. Fisurile descoperite ar fi putut duce la avarierea rotorului turbinei, provocand scurgerea in Dunare a circa 70 de tone de ulei, incident care ar fi afectat grav ecosistemul in zona. Portile de Fier I si Portile de Fier II asigura 41% din energia produsa in unitatile Hidroelectrica, societate care totalizeaza aproximativ 30% din productia anuala de energie electrica a Romaniei, avand si cel mai mic pret de livrare. Pentru anul in curs, bugetul companiei alocat investitiilor a fost de circa 173 milioane dolari, din care aproape 90% reprezinta surse proprii.

×
Subiecte în articol: economic porţile fier