x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce își doresc românii de la instituțiile publice

Ce își doresc românii de la instituțiile publice

29 Oct 2021   •   21:37
Ce își doresc românii de la instituțiile publice

Instituțiile publice sunt construcții sociale ce sunt puse la dispoziția cetățenilor pentru a facilita schimbul continuu de cereri și soluționări între stat și oameni. Discuția despre cum ar trebui să arate o instituție publică și ce își doresc românii de la ea, este lungă și implicațiile sunt atât politice, cât și umane și economice. Articolul are ca scop evidențierea aspectelor practice pe care o instituție trebuie să le întreprindă pentru a-și ușura munca și a mulțumi oamenii. Iată câteva lucruri demne de luat în considerare:

  1. Implementarea unor programe informatice digitale

Digitalizarea sitemului public îi ajută pe oameni să nu mai stea la ghișeu, să rezolve într-un timp scurt problemele administrative cu care se confruntă și să obțină informația de care nevoie în timp real. Există platforme electronice, despre care poți citi mai multe aici, ce țin evidența Registraturii în mediul online, oferă acces la diverse declarații de impunere și la alte formulare legate de urbanism și terenuri. Dacă fiecare administrație publică ar pune serviciile sale la dispoziția cetățeanului prin intermediul unui astfel de program, atunci activitatea ar decurge mult mai fluid și mai flexibil.

 

  1. Transparență în gestionarea bugetului de stat sau local

Pe lângă implementarea unui sistem electronic, contribuabilii au nevoie să știe unde se duc banii lor. De aceea, sistemul digital ajută mult la transparentizarea circuitului banilor. Românii au nevoie de administrații care să realizeze o bună comunicare cu ei și să le ofere informații regulate despre proiectele în care acestea vor să investească.

 

  1. Construirea încrederii într-o instituție de publică se realizează în timp

S-a constatat că guvernele care răspund imediat la necesitățile oamenilor sunt și cele mai înclinate să asigure bunăstarea economică a acestora. Și conform acestui articol, în țările unde salariul mediu este mare, iar securitatea economică stabilă, atunci și încrederea în instituțiile publice este mai mare, în comparație cu alte țări unde această securitate este mai scăzută. Prin urmare, contribuabilii români își doresc ca instituțiile, guvernul, primăriile să satisfacă nevoile și așteptările lor prin stabilizarea locurilor de muncă și investiții economice sănătoase.

 

  1. Capacitatea instituțiilor publice de absorbi fonduri Europene

Cu toții admirăm orașele din România care au reușit să atragă fonduri europene pe care să le folosească apoi în modernizarea clădirilor, spitalelor și a școlilor. Asta înseamnă că ele au administrații publice ce deservesc interesele românilor și care își doresc să creeze condiții mai bune pentru cetățenii lor. Însă, sunt puține aceste orașe și este necesar ca primăriile să angajeze specialiști care să cunoască foarte bine procedura de atragere a fondurilor Europene.

 

  1. Predictibilitate, reducerea incertitudinii și asigurarea bunăstării pe termen lung

Românii își doresc ca din partea administrațiilor să nu existe schimbări majore în legislație, sau dacă apar, administrația să fie capabilă să comunice acest lucru cât mai eficient. De asemenea, ei își doresc reducerea birocrației, să nu mai existe formulare stufoase și să beneficieze de servicii de calitate. Oamenii au nevoie ca funcționarii publici să dea dovadă de un minimum de inteligență emoțională, să fie competenți și cooperanți.

 

Sursa foto: pexels.com

 

×