x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE: România pierde fonduri importante dacă nu face eforturi majore

CE: România pierde fonduri importante dacă nu face eforturi majore

de Cristian Anton    |    31 Ian 2018   •   11:50
CE: România pierde fonduri importante dacă nu face eforturi majore
Sursa foto: Karina Knapek

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat că România riscă să piardă anul acesta fonduri europene importante, dacă nu se vor face eforturi majore. Cele mai mari probleme sunt la dezvoltare regională, dar există întârzieri şi la transporturi şi proiectele privind spitalele regionale. Avertismentul a fost lansat în cadrul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă, de la Palatul Victoria. 



„Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, vom avea o relaţie bună şi un dialog permanent. Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi, evident, despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă. Din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbţie de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum ştiţi, de la zero. S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”, a spus Corina Creţu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă. 

 

Comisarul european a menţionat că România are o alocare, din fondurile pentru politica europeană, de 20 de miliarde de euro 

„Sunt angajate 2,8 miliarde euro pe proiecte retrospective, pe proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară. Vestea bună este că toate aceste drumuri se vor termina, vestea proastă este că, din păcate, consumă din bugetul pentru 2014 - 2020. Din punctul nostru vedere, i-am spus doamnei prim-ministru că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu întârzieri care, sper, că nu vor costa România. La Dezvoltare regională în primul rând sunt probleme şi vorbim de riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, a arătat Creţu. 

CE ne roagă să aplicăm pentru redresarea Văii Jiului

„Am abordat importanţa unor proiecte cum sunt cele legate de Centura Bucureştiului, de Metroul 6 Bucureşti-Otopeni. De asemenea, am informat-o despre o acţiune legată de regiunile care au pierdut sau riscă să-şi piardă producţia de cărbune şi în acest stadiu am invitat România să aplice pentru a acţiona cu fondurile noastre pentru redresarea uneia dintre cele mai sărace zone din România, care este Valea Jiului. Cred că este o iniţiativă importantă de a intra în acest proiect pilot şi ar trebui ca România să joace un rol important, având în vedere experienţa pe care o are în domeniu. Am agreat cu doamna Dăncilă să ne trimită o solicitare în acest sens”, a menţionat Creţu. 

Corina Creţu susţine că absorbţia de fonduri euro în perioada 2007- 2014 a generat 51.000 de locuri de muncă şi crearea a 3.000 de IMM-uri
 

×
Subiecte în articol: corina cretu