x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai tare leu din ultimul an

Cel mai tare leu din ultimul an

de Daniela Ivan    |    02 Feb 2010   •   00:00
Cel mai tare leu din ultimul an

BNR a anunţat un curs de 4,0805 lei/euro, în scădere cu 4,15 bani faţă de cursul de vineri. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni. Leul a înregistrat în ianuarie cea mai mare apreciere din Europa în raport cu euro şi una dintre cele mai mari din lume.



Creşterea leului se datorează atât atacurilor pe aprecierea monedei naţionale realizate de speculatorii din străinătate, cât şi veştilor pozitive privind eliberarea noilor tranşe din împrumutul FMI, consideră analiştii de la X-Trade Brokers. Faptul că dobânda de referinţă a rămas cea mai ridicată din UE a încurajat investiţiile şi cererea de lei, susţinând aprecierea monedei naţionale. Dolarul a scăzut şi el cu 1,15 bani, până la 2,9358 lei pentru un dolar, comparativ cu 2,9509 vineri.

"Privind evoluţia leului în ianuarie, trebuie subliniat că acesta a oferit printre cele mai bune oportunităţi de câştig de pe piaţă, întrucât a manifestat o volatilitate ridicată în raport cu dolarul american, respectiv de 5,21%, între valorile minimă şi, respectiv, maximă înregistrate în ianuarie", a precizat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Tendinţa de scădere a cursului leu/euro este în ton cu estimările analiştilor, care cred că euro se va stabiliza în jurul valorii de 4 lei/unitate în iunie.

×
Subiecte în articol: economic