x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai mari companii petroliere poloneze fuzionează

Cele mai mari companii petroliere poloneze fuzionează

03 Iun 2022   •   10:40
Cele mai mari companii petroliere poloneze fuzionează

Cea mai mare companie petrolieră din Polonia, PKN Orlen și Grupa Lotos, numărul doi în clasament, au anunțat că vor fuziona, după deciziile consiliilor de administrație, care au aprobat planul, scrie Reuters.

Ambele rafinării sunt controlate de stat, iar fuziunea face parte dintr-un plan mai amplu al partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) de a spori controlul asupra economiei și de a construi mari companii naționale pentru a concura mai bine cu jucătorii globali.

Acționarii Grupa Lotos vor primi 1,075 de acțiuni ale PKN Orlen pentru fiecare acțiune Lotos, au precizat joi companiile în declarații.

Pentru ca fuziunea să intre în vigoare, acționarii celor două grupuri petroliere trebuie să aprobe schimbul de acțiuni. Acționarii care dețin cel puțin 80% din acțiunile Lotos trebuie să susțină termenii fuziunii pentru a o aproba.

Trezoreria de stat a Poloniei controlează 53,2% din acțiunile Lotos și 27,5% din Orlen și intenționează să ajungă la o participație de 35,7% după fuziune, a declarat PKN într-o prezentare.

Adunările generale ale acționarilor sunt așteptate să aibă loc în iulie, în timp ce fuziunea ar trebui să fie înregistrată și finalizată în august.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia