x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CEZ aruncă 1,1 miliarde de euro în bătaia vîntului

CEZ aruncă 1,1 miliarde de euro în bătaia vîntului

28 Aug 2008   •   00:00
CEZ aruncă 1,1 miliarde de euro în bătaia vîntului

Compania cehă CEZ va realiza cel mai mare parc eolian din Europa în Doborgea în care va investi 1,1 miliarde de euro pînă în 2010, după ce a preluat de la Continental Wind Partners două proiecte de energie eoliană la nord de Constanţa.



Compania cehă CEZ va realiza cel mai mare parc eolian din Europa în Doborgea în care va investi 1,1 miliarde de euro pînă în 2010, după ce a preluat de la Continental Wind Partners două proiecte de energie eoliană la nord de Constanţa. Construcţia parcului eolian, realizat în localităţile Cogealac şi Fântânele, va începe în luna septembrie şi se va realiza în mai multe etape pînă la sfîrşitul lui 2010. Pînă la finele anului viitor e programată finalizarea primei etape, cînd se vor monta 139 turbine ce vor însuma 347,5 MW. Proiectul are deja toate avizele necesare. Parcul eolian va avea o putere instalată apropiată de cea unui reactor nuclear de la Cernavodă, care are 700 MW.
Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport a energiei electrice, a primit notificări pentru conectarea la reţea a 12.000 de MW eolieni, însă Dan Preoţescu, directorul de planificare a reţelei a estimat săptămîna trecută că doar un sfert vor fi realizaţi. Din aceste proiecte, cel mai avansat este un alt proiect de 600 MW din localitatea Tariverde, dezvoltat de Tomis Team, care ar putea fi operaţional din 2009, dar şi un altul de 600 MW realizat de Iberdrola Renovables, care intenţionează să îl dezvolte la 1.500 MW. CEZ deţine din 2005 filiala de distribuţie e energiei Electrica Oltenia, este implicat în realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, construieşte cu Gaz de France o termocentrală la Galaţi şi cu E.ON şi Electrabel o alta la Borzeşti.

×
Subiecte în articol: economic