Patru companii au depus oferte preliminare, pana marti, in procesul de privatizare a societatii Oltchim Ramnicu Valcea, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
Potentialii investitori sunt SC Pegamont SA Ploiesti, PCC SE Germania, SC AISA Invest SA Romania si JSC TISE din Rusia.
Urmeaza ca pe baza discutiilor si a negocierii ofertelor preliminare si neangajante depuse de cei patru potentiali investitori sa se finalizeze Dosarul de Prezentare in vederea organizarii licitatiei cu oferta in plic.
Vanzarea unui numar de cel putin 188.100.976 actiuni, reprezentand 54,80% din capitalul social actual al Oltchim Ramnicu Valcea se realizeaza prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.
In conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a societatii Oltchim, metoda de privatizare este combinata - negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, afirma, in urma cu o luna, ca Oltchim, alaturi de Hidroelectrica si Romarm, vor fi primele companii care vor avea management.
Potrivit Memorandumului Tehnic convenit cu FMI companiile Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim sau TAROM ar fi trebuit sa beneficieze de management privat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012. De asemenea, un management privat va fi solutia de eficientizare si pentru alte companii de stat, precum SN a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm aparat central, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz
Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 270,043 milioane lei, in crestere cu 26% fata de cele raportate in 2010, conform informatiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Cifra de afaceri a companiei a fost cu 17,11 procente mai mare decat cea obtinuta in 2010, ridicandu-se la 1,533 miliarde lei.
Combinatul valcean a inregistrat venituri totale in valoare de 1,647 miliarde lei, cu aproape 15,32% mai mari fata din 2010, si cheltuieli totale de 1,917 miliarde lei, in plus cu 16,7% fata de 2010.
Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni, PCC Duisburg DEU detinand 17,4717% din actiuni, Nachbar Services Limited Nicosia - 14,0250% si alti actionari - 13,6972%. (Agerpres)