x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Competitivitate europeana - Avem 60 de ani de recuperat

Competitivitate europeana - Avem 60 de ani de recuperat

19 Noi 2004   •   00:00

Romania va avea nevoie de circa 50-60 de ani pentru a ajunge la nivelul venitului mediu pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, in lipsa unor politici adecvate.

ADRIAN MIHAI

Aceasta este concluzia studiului "Romania si Agenda Lisabona. Aderarea la UE si competitivitatea economica", realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CRPE).

BULGARE DE AUR. "Principalele politici care trebuie avute in vedere in acest context constau in consolidarea sistemului educational, realizarea de investitii in capitalul uman si asimilarea intensiva a tehnologiilor moderne, in vederea realizarii salturilor in dezvoltarea economica", se mai arata in studiu. "Romania nu poate sa-si permita pe termen mediu sa continue sa se bazeze in principal pe forta de munca ieftina", a apreciat Mircea Geoana, ministrul Afacerilor Externe, cu ocazia lansarii studiului. "Ingineria, nu numai cea software, este bulgarele de aur pe care Romania trebuie sa-l puna in valoare in aceasta perioada", a adaugat Geoana.

CONSOLIDARE. Intr-o prima etapa sunt necesare masuri de politica publica menite sa definitiveze si sa consolideze economia de piata functionala. Intr-o etapa ulterioara, in care s-a realizat stabilizarea economiei de piata functionale, cercetarea si dezvoltarea se vor impune in mod natural drept prioritati ale agendei de politica publica, se spune in studiul (CRPE). "Agenda Lisabona" este programul european ce isi propune sa faca din UE in 2010 cea mai dinamica economie bazata pe cunoastere din lume.

VIITOR
"Ingineria, nu numai cea software, este bulgarele de aur pe care Romania trebuie sa-l puna in valoare in aceasta perioada. Romania nu poate sa-si permita pe termen mediu sa continue sa se bazeze in principal pe forta de munca ieftina" - Mircea Geoana, ministru de Externe

×
Subiecte în articol: economic