x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedieri masive in invatamant

Concedieri masive in invatamant

08 Iun 2005   •   00:00

Rectificarea bugetara a fost amanata pentru inceputul lunii iulie. Cu doua saptamani inainte, la 14 iunie, va veni in Romania o echipa FMI care "va da verde" noului buget, daca vor fi respectate conditiile cerute de Fond.

  • de DANIELA IVAN
  • EXAMEN. Guvernul va trebui sa prezinte noul buget negociatorului-sef al FMI, Emanuel van der Mensbrugghe
    Verva mare printre guvernanti. In aceste zile se discuta rectificarea bugetara, care va insemna redistribuirea de resurse intre diferite ministere. Unii vor pierde, altii vor castiga. Desi exista un surplus de venituri pentru rectificarea bugetara de circa 25.000 de miliarde de lei, banii abia daca vor reusi sa compenseze pierderile rezultate din aplicarea cotei unice. Un lucru este cert: deficitul bugetului rectificat nu va putea depasi 0,744%, iar ponderea veniturilor in PIB va fi de numai 28,8%.

    REDUCERI. Vor scadea drastic cheltuielile din creditele externe pentru finantarea infrastructurii, inclusiv a autostrazilor, cheltuielile pentru armata si pentru invatamant, afirma surse guvernamentale. Se discuta si despre reduceri de personal bugetar, in zone care pana acum nu au fost prea afectate, respectiv in invatamant si sanatate. Este posibil sa fie reduse 20.000 de posturi din invatamant, alaturi de alte 10.000 din sanatate, spun surse guvernamentale.

    VENITURI. Vestea proasta este ca tabloul incasarilor bugetare din luna mai nu arata prea bine. Veniturile din accize au fost mai mici decat in luna martie, cand accizele nu se majorasera inca. Fenomen greu de explicat. Rau merg si incasarile din impozitul pe salarii, dar cel mai rau cele din contributiile sociale, care sunt cu mult sub nivelul de anul trecut. In schimb, TVA se incaseaza peste asteptari, semn ca economia este incalzita, ca exista foarte multi bani pe piata, care din nefericire se duc in deficitul de cont current.

    TESTUL FMI. Reprezentantii Fondului Monetar International vor sosi la 14 iunie la Bucuresti, unde vor sta 10 zile, pentru a discuta exclusiv despre rectificarea bugetara, sustin surse guvernamentale. Nu se va discuta nimic despre bugetul pe 2006, deoarece la aceasta data nu se cunoaste daca actualul sistem fiscal va mai ramane in vigoare. Se pare ca o noua delegatie va sosi la Bucuresti in septembrie, pentru a pune cap la cap politica fiscala si a schita un prim buget pentru 2006.

    PROBLEMA. Se pare ca 2006 va fi anul in care politica fiscala se va schimba din nou. Este clar ca Romania are acum un volum foarte redus de venituri, care nu permit decat cheltuieli restranse, in contradictie cu nevoile de pregatire pentru integrarea in Uniunea Europeana. Reprezentantii FMI au cerut de mai multe ori compensarea introducerii cotei unice cu majorarea TVA catre 21% sau chiar catre 23%. Aceasta este o posibila varianta. O alta solutie ar fi sa se ridice cota unica peste 16%, concomitent cu o crestere de TVA, posibil si cu un calendar mai acelerat de acciza. Cert este ca in aceasta vara trebuie luate decizii cruciale pentru fiscalitatea de anul viitor. Altfel, ne putem astepta la o bila neagra din partea FMI si chiar la un raport de tara "galben-orange".

    ×
    Subiecte în articol: economic