x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conceptul ecologic „De la fermă la furculiță” și costurile lui

0
Autor: Diana Scarlat 29 Iul 2021 - 08:07
Conceptul ecologic „De la fermă la furculiță” și costurile lui
Vezi galeria foto


Mâncarea a devenit subiect de importanță strategică pentru Uniunea Europeană, producerea hranei fiind inclusă în Pactul Verde/Ecologic European (Green Deal), prin Strategia „De la ferma la furculiță” (Farm to Fork) a Comisiei Europene. Regândirea sistemului agroalimentar vizează reducerea utilizării pesticidelor chimice, a îngrășămintelor și a antibioticelor, dar și măsuri noi privind transportul, depozitarea, ambalarea alimentelor și gestionarea deșeurilor alimentare, prin reducerea lor în lanțul alimentar. Aceeași strategie impune și digitalizarea producției agricole, prin introducerea tehnologiilor inovatoare în producerea hranei. Toate acestea ar putea crește semnificativ costurile alimentelor naturale, limitând, totodată, accesul la ele, pentru a reduce consumul de carburant și cantitatea de deșeuri. Ideea agriculturii durabile presupunea, de fapt, creșterea numărului de mici producători care să poată asigura hrana populației din vecinătate, însă deciziile CE deja se contrazic între ele.

 

 

 

Strategia „De la fermă la furculiță” a Comisiei Europene a fost concepută în contextul creșterii populației și scăderii producției agricole și a suprafețelor de teren cultivate. Strategia are ca țintă și reducerea poluării, în contextul Green Deal, după ce s-a constatat că agricultura produce 10% din emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană. Pentru a reduce poluarea, strategia va impune reducerea distanțelor de transport între producător și consumator, dar și reducerea cantității de deșeuri. În plus, reducerea consumului de pesticide și alte substanțe care fac fructele și legumele rezistente pentru o perioadă îndelungată va face imposibilă vânzarea lor prea departe de locul în care cresc, pentru că vor fi mult mai perisabile. Astfel se garantează vânzarea produselor în apropierea fermelor. Alimentele vor fi mult mai sănătoase, dar și mult mai greu accesibile. În această strategie s-a pornit de la ideea că fermierii trebuie să producă mai mult cu mai puțini bani și să protejeze mediul, deși însăși implementarea strategiei presupune costuri foarte ridicate pe care trebuie să le suporte atât fermierii, cât și consumatorii. În această perioadă chiar există temeri, la nivelul CE, în legătură cu un val de proteste care ar putea porni după impunerea noilor reguli. Se caută soluții pentru finanțarea, cel puțin în prima etapă, a unei părți din strategie, pentru a diminua cât mai mult efectele pe care le va avea asupra producătorilor și a populației, prin creșterea costurilor de producție și a prețurilor în ceea ce se dorește a fi o agricultură durabilă, în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

 

De la hârtie la aplicabilitate

 

În Parlamentul European se discută acum reorganizarea întregului lanț de aprovizionare și construirea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social și economic, care să acopere toate verigile: reducerea pesticidelor chimice, a îngrășămintelor și a antibioticelor. Aceleași standarde se vor aplica și importurilor, astfel încât fermierii să nu fie în concurență cu produse alimente mai ieftine din țări terțe, unde standardele de mediu nu sunt atât de ridicate. „Strategia «De la fermă la furculiță» trebuie să creeze o viziune pe termen lung pentru sistemul alimentar până în 2050. Astfel de decizii au nevoie de o pregătire atentă, de o perspectivă globală și de o coerență a politicilor din partea Uniunii Europene”, a explicat Elsi Katainen, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Aceste standarde ridicate presupun însă o creștere globală a prețurilor alimentelor care vor fi mai sănătoase, dar cu niște costuri de producție mult mai ridicate, pentru a putea respecta toate standardele. De asemenea, impunerea acelorași reguli pentru alimentele din import presupune și creșterea prețurilor acestora, probabil la același nivel cu cele de pe piața internă a fiecărei țări. Există și posibilitatea ca penuria de alimente – cauzată de interdicțiile privind transportul pe distanțe mari – să ducă la o scumpire și mai accentuată a produselor alimentare locale, dar și a celor importate. Singura variantă de reducere a costurilor de producție și a prețurilor alimentelor pe rafturile magazinelor ar fi încurajarea și sprijinirea micilor fermieri, astfel încât mâncarea să devină multă, bună și ieftină, nu puțină, foarte scumpă și aproape imposibil de procurat, în viitorul apropiat. Acest viitor depinde de cadrul legislativ care este în dezbatere, la nivelul CE, în această perioadă.

 

Primele neconcordanțe din legislația Comisiei Europene

 

Deși ideea agriculturii durabile este aceea de a dezvolta mai ales micile ferme care să producă sănătos și ieftin, pentru vecinătate, în acest moment, incertitudinea cadrului legislativ pune în dificultate implementarea strategiei „Farm2Fork” în folosul micilor fermieri și al populației. În Comisia Europeană au apărut, de la începutul acestui an, neconcordanțe grave în declarațiile oficialităților, privind noile legi. În luna februarie a fost eliminată o derogare care le permitea micilor producători de pui și iepuri să sacrifice animalele, din nou, în fermă, deși acest lucru a fost interzis de la începutul anului. Această interdicție a afectat micul producător și a contrazis atât Strategia „De la fermă la furculiță”, care sprijină lanțurile scurte de aprovizionare, cât și reforma Politicii Agricole Comune, în centrul căreia se află micul fermier. Eurodeputatul Carmen Avram a susținut, recent, un amendament prin care cere modificarea Regulamentul 853/2004, pentru a reda posibilitatea micilor producători de pui și iepuri să-și sacrifice animalele în fermă sau la poarta fermei, astfel încât să le poată comercializa în piețe. Carmen Avram a mai transmis un mesaj ferm Comisiei Europene, în luna februarie, prin care atrăgea atenția că, pentru micii producători, condițiile de autorizare sunt o povară financiară, după ce regulile s-au schimbat pentru ei, fiind obligați, de la începutul acestui an, să apeleze la autorizații sanitar-veterinare și la abatoare, ceea ce presupune costuri mari și contrazice toate noile strategii pregătite pentru agricultori. Eliminarea acestei derogări - vitală pentru fermierii mici - pune în pericol viabilitatea economică a multor ferme din zonele rurale și chiar contrazice strategia „Farm2Fork”, aflată acum pe masa negocierilor.

 

 

Obiectivul strategiei „De la fermă la furculiță” și al noii Politici Agricole Comune este furnizarea, direct de la producător, de produse proaspete. Sprijinind acești mici producători, acoperim cererea directă de hrană proaspătă, dezvoltăm piețe locale, cu lanțuri scurte de aprovizionare și asigurăm bunăstarea animalelor, scurtând durata transportului.

 

Carmen Avram, eurodeputat

 

 

Strategia „De la fermă la furculiță” (Farm2Fork) este parte a Pactului Ecologic European (Green Deal). CE dorește produse alimentare sănătoase, sigure pentru consum și suficiente, dar numai în vecinătatea fermelor producătoare. Principiul de bază al agriculturii durabile este reducerea poluării.

 

 

Și tehnologizarea e ținută pe loc de legislație

Unul dintre scopurile declarate ale strategiei „Farm to Fork” este acela de a asigura competitivitatea față de concurența internațională și de a genera venituri producătorilor locali de alimente. Până la implementarea noii strategii, la nivelul statelor membre UE trebuie să fie stabilit cadrul legislativ pentru implementarea tehnicilor inovatoare în producția agricolă, care necesită timp și investiții în domeniul cercetării. Noile tehnici de ameliorare (NBT, new breeding techniques) sunt ținute pe loc, deocamdată, de lipsa cadrului legislativ. Noile tehnologii (robotică și agricultură digitală) ar trebui să fie sprijinite printr-o strânsă colaborare între cercetători, instituțiile publice și fermieri.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Veste ULUITOARE din Regatul Unit. Ce au decis autoritățile britanice pe piața muncii

Veste ULUITOARE din Regatul Unit. Ce au decis autoritățile britanice pe piața muncii
Autoritățile britanice au schimbat politica de migrație din cauza lipsei forței de lucru și au hotărât acordarea a 10.500 de vize temporare de muncă din cauza lipsei forțe de lucru, agravată după Brexit,...

BVB a încheiat în urcare ședința de vineri. Tranzacții de 216 milioane de lei

BVB a încheiat în urcare ședința de vineri. Tranzacții de 216 milioane de lei
Tranzacțiile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost de circa 216 milioane de lei, vineri. Ședința s-a încheiat cu majoritatea indicilor în urcare.  Dintre acestea, 140,43 de milioane de...

Companiile estimează creșteri salariale. Cu cât vor crește veniturile românilor

Companiile estimează creșteri salariale. Cu cât vor crește veniturile românilor
Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru acest an şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, angajatorii orientîndu-se către asigurări de...

Curățenia în spațiile de birouri și igiena personală au fost introduse în planurile de business

Curățenia în spațiile de birouri și igiena personală au fost introduse în planurile de business
Anul 2020 ne-a forțat o perspectiva nouă din care să privim sănătatea individuală și colectivă, subliniindu-i importanța atât pentru asigurarea predictibilității, productivității și competitivității la...

Tartorii McKinsey: compania-sectă din buricul economiei mondiale

Tartorii McKinsey: compania-sectă din buricul economiei mondiale
Galerie Foto Firma McKinsey „consiliază” 90 din cele 100 cele mai mari companii de pe lista revistei Fortune și zeci de guverne din varii locuri de pe mapamond. Noi recruți sunt selectați din rândurile bursierilor Rhodes...

Care sunt cele mai populare jocuri de noroc

Care sunt cele mai populare jocuri de noroc
Cazinourile fizice și online se bucură de un succes imens, iar industria jocurilor de noroc la nivel global are un avânt fără precedent. Oameni din toată lumea, cu ocupații diferite, din diverse straturi sociale...

Cazul City Insurance. Ce se va întâmpla cu cele 160.000 de dosare de daună

Cazul City Insurance. Ce se va întâmpla cu cele 160.000 de dosare de daună
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) este în proces de preluare a celor 160.000 de dosare de daună ale City Insurance, spune Valentin Ionescu, director la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF),...

Preferințele Generației Z. Cât de importanți sunt banii pentru tinerii români

Preferințele Generației Z. Cât de importanți sunt banii pentru tinerii români
Generația Z face achiziții echilibrate, în online și offline, deoarece aproximativ 51% dintre tineri și-au propus să economisească iar 48% vor să câștige mai mulți bani în acest an, arată studiul...

Dezvoltarea sustenabilă: ce înseamnă și cum o putem integra în aspectele importante ale vieții

Dezvoltarea sustenabilă: ce înseamnă și cum o putem integra în aspectele importante ale vieții
Dacă ar fi să găsim o definiție a ceea ce înseamnă „dezvoltare sustenabilă”, unul dintre punctele de reper pe care ni le putem lua este raportul Brundtland din 1987 al Comisiei mondiale pentru mediu și...

Investigație de amploare pe piața de carte. Posibile ilegalități ale unor edituri cunoscute

Investigație de amploare pe piața de carte. Posibile ilegalități ale unor edituri cunoscute
Consiliul Concurenţei investighează un posibil comportament anticoncurenţial al unor societăți de pe piaţa furnizării de carte din România, scrie Ziarul Financiar. Companiile investigate sunt Editura...

Ce este procesul de overselling si cum il practica firmele de web hosting?

Ce este procesul de overselling si cum il practica firmele de web hosting?
Practica de overselling este utilizata frecvent de companiile de web hosting si presupune vanzarea de resurse care nu sunt disponibile pe server. Furnizorul de hosting se bazeaza pe faptul ca majoritatea site-urilor nu...

Creditul neguvernamental a crescut cu 1% în august 2021

Creditul neguvernamental a crescut cu 1% în august 2021
Creditul neguvernamental a crescut  cu 1% în august 2021,  faţă de iulie 2021, respectiv 0,8% în termeni reali, ajungând la 309,7 miliarde de lei, arată BNR. Creditul în lei...

Valoarea economică a industriei de jocuri din Macau scade ca urmare a coronavirusului

Valoarea economică a industriei de jocuri din Macau scade ca urmare a coronavirusului
Potrivit raportului al Inside Asian Gaming care citează infοrmații oficiale al Biroului de recensământ și statistici al enclavei, surplusul brut deținut de cele nouă entități licențiate să opereze o Fοrmă...

O regiune din România se află în topul lucrătorilor în transporturi din UE

O regiune din România se află în topul lucrătorilor în transporturi din UE
Regiunea Sud-Muntenia din România se află pe primul loc în UE la numărul de lucrători în transporturi, cu 65 de persoane la mia de locuitori. În blocul comunitar, erau 10,8 milioane de angajați în transporturi,...
Serviciul de email marketing furnizat de