x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Condițiile Rusiei pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Condițiile Rusiei pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2023   •   17:45
Condițiile Rusiei pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Moscova acordă un termen de 3 luni pentru ca ONU să obțină rezultate concrete de aplicare a Acordului de la Istanbul privind exporturile de alimente și îngrășăminte chimice ale Rusiei, scrie Reuters.

"ONU are trei luni la dispoziţie pentru a obţine implementarea acordului şi rezultate concrete", spune Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Organizația Națiunilor Unite are sarcina de a convinge statele occidentale să respecte acordul, semnat în iulie 2022, pentru livrările de alimente și îngrășăminte ale Federației Ruse care, deși nu sunt vizate de sancțiuni, se află în dificultate din cauza scoaterii băncilor ruse din sistemul internațional de plăți SWIFT și a dificultăților privitoare la asigurarea navelor. 

Moscova a suspendat, marți, participarea la Acordul privind livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră, semnat concomitent la Istanbul, din această cauză. 

Cerințele Rusiei

Rusia a cerut astfel reconectarea băncii agricle Rosselkhoznadzor la SWIFT, permiterea achiziției de piese de schimb pentru utilajele agricole, deblocarea logisticii de transport și asigurări, deblocarea activelor rusești din statele occidentale, reluarea exporturilor de amoniac prin conducta Togliatti-Odesa, despre care Rusia susține că a fost sabotată de Ucraina, fiind avariată printr-o explozie care s-a produs pe 5 iunie. 

De cealaltă parte, președintele Volodimir Zelenski a cerut statelor occidentale să pună o presiune și mai mare pe Rusia pentru a reveni în acord.

Cerealele ucrainene trebuiau să ajungă în Africa, însă Rusia acuză că cele mai sărace țări din regiune au primit doar 2.6% din exporturile acestora prin Marea Neagră după încheierea acordurilor și nu au beneficiat nici de produsele rusești. 
 

×