x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul European: Tăriceanu şi Băsescu s-au ignorat

Consiliul European: Tăriceanu şi Băsescu s-au ignorat

17 Oct 2008   •   00:00

Participarea României la Consiliul European de toamnă a fost umbrită de disensiunile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.



Participarea României la Consiliul European de toamnă a fost umbrită de disensiunile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Şeful statului a fost obligat să stea alături de premier după scandalul din urmă cu o zi din CSAT, când Băsescu a suspendat şedinţa. Cei doi au susţinut, ieri, o conferinţă de presă comună şi s-au ignorat reciproc. Băsescu a declarat că sunt state din UE care au luat decizia garantării integrale a depozitelor bancare, în orice cuantum şi a spus că nu crede că este nevoie de o astfel de măsură în România, pentru că ar fi un semn de criză, iar sistemul bancar românesc este solid. Guvernul a
majorat plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci de la 20.000  de euro la 50.000 de euro.
Preşedintele a ţinut să explice de ce autorităţile române sunt atât de "relaxate" în legătură cu criza financiară. "Noi acest film l-am văzut când toate băncile româneşti se prăbuşeau, la sfârşitul anilor ’90, când eram în Guvern", a spus Băsescu. Şeful statului a adăugat că a discutat la Bruxelles cu omologii săi din UE despre experienţa românească. El a adăugat că ţările UE urmează să extragă activele neperformante din bănci.
"Criza financiară trebuie rezolvată chiar de către instituţiile bancare care au încălcat regulile minime de prudenţialitate şi nu prin intervenţia statului, procedură care implică numeroase costuri pentru toţi contribuabilii", a declarat Tăriceanu. La această reuniune a fost propusă înfiinţarea unui Fond de Garantare, alimentat de bănci şi care să fie utilizat pentru astfel de probleme financiare.

×
Subiecte în articol: economic