x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Judeţean, zeci de milioane pentru familia prefectului de Vaslui

Consiliul Judeţean, zeci de milioane pentru familia prefectului de Vaslui

de Cristian Anton    |    26 Mar 2019   •   11:24
Consiliul Judeţean, zeci de milioane pentru familia prefectului de Vaslui

Consiliul Judeţean Vaslui (CJV) oferă peste 70 de milioane de lei familiei prefectului Eduard Popică, reprezentând mai bine de jumătate dintr-un contract privind modernizarea unui drum judeţean. Firma beneficiară este deţinută de fiica lui Emil Savin, socrul prefectului şi „rege al asfaltului” din Vaslui, prezent, de alfel, şi el în contract ca terţ susţinător. Soţul femeii de afaceri ispăşeşte 16 ani de închisoare pentru omor, după ce, în 2014, a călcat intenţionat cu maşina un cioban, cu aprobarea socrului Savin, martor la crimă. Coincidenţa face ca şi celălalt personaj implicat în contract, Mirel Vlas, care a primit acum lucrări de 65 de milioane de lei, să aibă probleme penale, afaceristul fiind judecat pentru corupţie.

Consiliul Judeţean Vaslui a atribuit pe 9 ianuarie 2019 contractul pentru „proiectare şi execuţie lucrări la obiectivul de investiţie - „Regiunea Nord- Est- Axa Rutieră Strategică 4: Vaslui- Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza - Codăieşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246)””.

Valoarea totală a contractului este de 135.973.173,38 lei, fără TVA, iar lucrările presupun reabilitarea a 82,649 km de drum

Contractul a fost împărţit în trei loturi, două dintre acestea, în valoare de 50.431.456,26 lei, respectiv 20.289.528,96 lei revenind firmai Soragmin SRL din Vaslui, iar cel de-al treilea, în valoare de 65.252.188,16 lei firmei Tehnic Asist SRL, din Botoşani.

Firmă celebră, 20% din lucrări

Cele două firme sunt, de fapt, nu mai puţin de 16. Soragmin este liderul unei asocieri din care mai fac parte 9 subcontractori: Transmir SRL (a „regelui asfaltului” Emil Savin), Trocon SRL, Damiena SRL, Drum Design SRL, Teo Trans Consulting SRL, Valtellina Est Europa SRL, Elmond Com SRL, Protelco SRL şi Next Design SRL. De asemenea, Tehnic Asist SRL este liderul asocierii în care se mai află Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, Tass Infra Logistic SRL, Drum Pod Invest SRL, Damiena SRL şi Elsaco Electric SRL. De pe toată această listă de subcontractori atrage atenţia Teo Trans Consulting SRL (beneficiară a 20% din lucrări), firma lui Adrian Mugurel Teodorescu, fratele fostului director CNAIR Răzvan Teodorescu, celebră pentru zecile sale de contracte de infrastructură rutieră. Numai în 2018, Teo Trans Consulting a primit contracte de 145 de milioane de euro. 

Sute de milioane de la stat

Liderii asocierilor care au câştigat contractul de 136.000.000 lei (peste 30 de milioane de euro, fără TVA) din Vaslui au un istoric greu încărcat penal, dar şi de contracte cu statul. Soragmin SRL, la care unic asociat este persoana juridică Salcia SRL, deţinută de Cristina Mădălina Savin, căsătorită Şelaru, a primit în 2014 un număr de opt contracte, toate de la CNAIR, iar în 2018 încă două (unul de la CJV, altul de la primăria vasluiană Măluşteni), în valoare totală de peste 22,1 milioane de euro.

148,1 milioane de euro este valoarea contractelor primite de „regele asfaltului” de la stat

Transmir SRL, terţ susţinător în contract, arată de ce patronul, tatăl ei, Emil Savin, este „regele asfaltului” din Vaslui: peste 150 de contracte, în valoare de 126 de milioane de euro, majoritatea de la CJV. 

16 ani pentru omor

„Regele asfaltului” Emil Savin este socrul prefectului Eduard Popică, familia reprezentantului Guvernului în Vaslui fiind, iată, o răsfăţată a sorţii, cu sute de milioane de euro virate în conturi de la stat. Există, ce-i drept, şi episoade morbide în familie. Un alt ginere de-al „regelui asfaltului”, Cornel Şelaru, soţul Cristinei Mădălina Şelaru, fostă Savin, şi cumnat al prefectului Popică, a fost condamnat definitiv în iunie 2018 la 16 ani de închisoare pentru omor. În 2014, bărbatul a trecut cu maşina peste un cioban, pe care l-a urmărit prin lanul de porumb, omorându-l cu sânge rece pentru că păştea oile pe pământul său. De faţă a fost şi socrul Emil Savin, care a scăpat fără nicio pedeapsă, deşi a bătut cu bâta un al doilea cioban.  

Judecat pentru şantaj

Şi Mirel Vlas, administratorul Tehnic Asist SRL, are probleme cu legea penală. Afaceristul este judecat pentru şantaj, într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare. Vlas a fost trimis în judecată de DNA alături de Vasile Mircea Govor, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare şi Marian Valer, fost senator PSD. Tehnic Asist SRL este chiar şi mai puternică decât partenerii din contractul vasluian, firma botoşăneană bifând de-a lungul timpului circa 150 de contracte cu statul în valoare de circa 380 de milioane de euro.

Explicaţie foto

„Regele asfaltului” vasluian şi un afacerist judecat pentru şantaj, parteneri într-un contract de peste 30 de milioane de euro

 

 

×