x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract pentru realizarea unui drum de mare viteză între Galați și Autostrada Soarelui

Contract pentru realizarea unui drum de mare viteză între Galați și Autostrada Soarelui

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   19:30
Contract pentru realizarea unui drum de mare viteză între Galați și Autostrada Soarelui

Autoritățile din județele Galați, Brăila, Ialomița și Călărași au semnat vineri contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru un drum de mare viteză între Galați și Autostrada Soarelui cu prelungire până la Chiciu pe malul Dunării.

La ceremonia care a avut loc la Brăila au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și europarlamentarii Dan Nica și Mihai Tudose. Documentul a fost semnat de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Ialomița, Marian Pavel, și administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai.

Conform Master Planului de Transport al României, lungimea estimată a drumului Transregio este de aproximativ 150 de kilometri. Drumul de mare viteză va conecta județele din regiunea Sud-Est cu Autostrada Soarelui, pe ruta Galați - Brăila - Slobozia (Ialomița) – Drajna. De asemenea, drumul va merge până la Chiciu (Călărași) în locul unde se face trecerea Dunării cu feribotul către Bulgaria.

„Este un pas mare pe care îl facem pentru conectarea regiunii la Autostrada Soarelui prin intermediul unui drum de mare viteză cu patru benzi. De aceea, ne-am aliat patru județe, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic, și am realizat împreună un parteneriat cu CNAIR. La finalul acestor analize tehnice, specialiștii vor spune care sunt alternativele de traseu, unde se poate extinde la patru benzi ruta actuală către autostradă sau unde trebuie construite de la zero tronsoane noi de drum, pasaje rutiere sau centuri ocolitoare, astfel încât să fie scos cât mai mult traficul din interiorul localităților. Avem mare nevoie de acest drum de mare viteză, care va conecta județul nostru, prin intermediul Drumului Expres Galați-Brăila, și podul de peste Dunăre cu A2, pentru a reduce substanțial timpul de deplasare pe drumul către București și pentru a crește siguranța în trafic”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Licitația a fost câștigată de o asociere de firme, iar contractul are valoarea de peste 17 milioane de lei. Finanțarea pentru realizarea documentației va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

(sursa: Mediafax)

×