x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CONTRE DE CRIZĂ / Război pe banii din capitalizarea CEC

CONTRE DE CRIZĂ / Război pe banii din capitalizarea CEC

29 Ian 2009   •   00:00

Ministerul de Finanţe se războieşte cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii în privinţa destinaţiei banilor cu care se va face majorarea de capital de la CEC, în timp ce micii afacerişti şi agricultorii au nevoie disperată de finanţare.



"Dacă cei 900 milioane de lei vor fi folosiţi pentru sprijinirea IMM-urilor, atunci este în regulă. Dacă CEC va utiliza fondurile pentru a acorda credite în general, atunci să-şi ţină banii şi vom cere 0,2% din buget pentru IMM-uri, aşa cum e legea", a ameninţat Constantin Niţă, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri.

Capitalizarea CEC a făcut parte din planul de măsuri anticriză anunţat de Guvernul Tăriceanu. În luna noiembrie 2008, Guvernul anunţa că CEC va primi o infuzie de capital de 900 milioane de lei pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a agricultorilor, dintre care 450 milioane de lei trebuie să ajungă în conturile băncii în primul trimestru al acestui an, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul anului. Preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, declara în aceeaşi lună că speră ca banii să se acorde cât mai rapid şi într-o singură tranşă. Între timp, a trecut o lună fără ca această capitalizare să fie făcută. Între timp, CEC a acordat în consorţiu cu Alpha Bank un împrumut de 121 milioane de lei către Complexul Energetic Craiova pentru investiţiile de mediu. Ministerul de Finanţe şi-a schimbat optica în privinţa folosirii capitalului CEC pentru creditarea în general a economiei reale.

Decizii de mântuială
Gheorghe Marin, secretar de stat în Ministerul pentru IMM-uri, a completat şi el că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) are activitatea blocată din cauza unei hotărâri de Guvern. Fostul Executiv a decis în luna septembrie schimbarea actului constitutiv, astfel încât să se aleagă un manager privat care să conducă instituţia cu capitalul social de 261 milioane de lei. Licitaţia nu a avut loc. Niţă a precizat că acest fond nu poate face şi garantarea creditelor luate de afacerişti, şi contragarantare şi să dea în acelaşi timp şi credite. În primele 10 luni, FNGIMM acordase garanţii pentru 1.781 de firme, valoare garanţiilor fiind de 731 milioane de lei.

Ministrul vrea să creeze minimum 50.000 de locuri de muncă în microîntreprinderi, prin subvenţionarea integrală, de la bugetul de stat, pe anul 2009, a contribuţiilor sociale ale angajatorului pentru angajarea unei singure persoane cu salariul de până la 1.000 de lei. Astfel, subvenţia se poate primi numai pentru un singur angajat din cei maximum nouă, cât are o microîntreprindere. Pentru această măsură se vor cheltui 90 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic milioane