x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cotă de lapte mai mare pentru fermieri

Cotă de lapte mai mare pentru fermieri

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Cota de lapte alocată fermierilor care au investit în înfiinţarea sau extinderea unor centre de producţie a laptelui a fost suplimentată de la 40% la 75% din cantităţile solicitate.

SUPLIMENTARE



Cota de lapte alocată fermierilor care au investit în înfiinţarea sau extinderea unor centre de producţie a laptelui a fost suplimentată de la 40% la 75% din cantităţile solicitate. “Iniţial, fermierilor care au investit în crearea sau extinderea unor exploataţii de producţie a laptelui le-a fost alocată o cotă de lapte de 40% din nivelul solicitat, iar, în urma suplimentării, aceştia au primit o cotă de lapte de 75% din cerere”, a anunţat Lucian Elisei, directorul general al Departamentului de Alocare a Cotelor de Lapte (DACL). Cantitatea suplimentată provine din rezerva aflată la dispoziţia statului, din volumul reţinut în urma tranzacţiilor de cotă şi din cantităţile rezultate ca urmare a renunţării la cotă.

 

Din cantitatea alocată pentru fiecare din cele două categorii de cotă, pentru vânzări şi pentru livrări la fabricile de procesare, 2% este reţinut şi considerat rezervă. Totodată, la fiecare tranzacţie cu cota de lapte 30% din cantitate este reţinută. Până în prezent au fost realizate 110.000 de tranzacţii de cotă, cele mai multe ­ 48.000 ­ rezultând din conversii (trecerea de la vânzări directe la livrări directe către procesatori). În ceea ce priveşte clasamentul tranzacţiilor pe regiuni, primele trei locuri sunt ocupate de Iaşi cu 37.000 de tranzacţii de cotă, Braşov cu 32.000 şi Cluj cu 20.000. La polul opus al topului se află regiunea Craiova cu 1.600 de tranzacţii. Potrivit lui Elisei, în general, fermierii care cumpără cotă sunt cei care îşi dezvoltă activitatea, iar cei care vând au cote foarte mici.

×
Subiecte în articol: economic lapte cota cot