x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele neperformante au ajuns la 37 miliarde de lei

Creditele neperformante au ajuns la 37 miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    25 Noi 2012   •   19:14
Creditele neperformante au ajuns la 37 miliarde de lei
Sursa foto: SILVIU MATEI/Mediafax

Populaţia care a luat împrumuturi în valută în anii 2007-2008 şi firmele mici au cele mai mari probleme să-şi achite ratele la bănci
Tot mai mulţi români nu-şi mai pot plăti creditele luate de la bănci în perioda de dinanintea declanşării crizei finnaciare. Creditele neperformante de peste 90 de zile sunt la cele mai ridicate niveluri din Europa şi sunt în creştere, conform statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR). “Au ajuns la 37 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 18% din PIB”, a declarat Ion Drăgulin, director Direcţia Stabilitate Financiară din cadrul BNR. Acesta a mai precizat că tendinţa este de creştere pe termen scurt.

Creditele de consum garantate cu ipoteci se află pe locul întâi în categoria împrumuturilor care nu mai pot fi plătite, urmate de cele negarantate cu ipoteci şi de cele luate pe cardurile de credit. Populaţia plăteşte cel mai greu împrumuturile luate în 2007-2008, în perioada de boom economic, pentru că atunci băncile dădeau credite pe bandă rulantă, iar salariile erau maxime, ulterior au scăzut, aproape la jumătate, în unele cazuri. Alte persoane au rămas fără slujbe, ceea ce a complicat şi mai mult situaţia.

Firmele mici au probleme mari
Şi la firme situaţia este alarmantă. Calitatea portololiului bancar de credite acordate firmelor a continuat să se dimunueze, rata creditelor neperformante a ajuns la 20 de miliarde de lei. Peste 60% din aceste împrumuturi sunt în valută, în special în euro. Firmele mici şi mijlocii au întregistrat un ritm de creştere al neperformanţelor, în timp ce, la marile corporaţii, situaţia a rămas constantă. Practic, microîntreprinderile înregistrează o rată a creditelor neperformante de 40%, la întreprinderile mici, aceasta coboară la 20%, iar la firmele mijlocii, la 14%, conform datelor de la Centrala Riscului de Credite. Firmele din comerţ, construcţii şi imobiliare sunt în topul celor care nu-şi achită ratele către bănci. Vestea bună este că aceste credite neperformante sunt acoperite cu provizioane în proporţie de 98%, ceea ce face ca ele să nu reprezinte un risc pentru sistemul bancar. Nivelul de acoperire cu provizioane în România este cu mult peste cel al ţărilor din Europa. Spre exemplu, în Austria este 78%, în Franţa 57%, în Grecia 42%, în Ungaria 42%, în Polonia 70%, în Bulgaria 70% etc.

Externalizarea problemelor
Băncile din România au început să îşi transfere portofolii de credite neperformate către agenţii de recuperare creanţe din cadrul grupului mamă, dat fiind şi avantajul fiscal de după modificarea Codului Fiscal, a declarat Ion Drăgulin, director Direcţia Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

“Tendinţa curentă în privinţa externalizării este că asistăm la un flux de externalizare de credite neperformante în special către entităţi din cadrului grupului bancar din care fac parte. Şi-au creat astfel de agenţii de preluare de creanţe, iar această metodă are merite prin prisma tratamentului fiscal”, a spus Drăgulin, în cadrul seminarului EU-Cofile 2012, organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Acesta a concluzionat că riscurile bancare au fost gestionate corespunzător în 2012 prin comportamentul manifestat de acţionari, manageri şi banca centrală.

×
Subiecte în articol: restante credite bancare