Anul 2016 vine cu o veste bună pentru românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă. Indicatorul de referinţă pentru împru¬muturile în moneda naţională, Robor la 3 luni, a încheiat 2015 la cel mai redus nivel atins vreodată, respectiv 1,02% pe an. Tendinţa de scădere a continuat şi în noul an. Ieri, costul leilor a scăzut la 0,98%, o premieră pentru sistemul bancar postdecembrist.
Românii încep anul cu dobânzi mai mici cu 0,5 puncte procentuale la împrumuturile în lei, procent cu care a scăzut indicele de refereinţă Robor în ultimele 3 luni. Pe 30 septembrie 2015, Robor la 3 luni era de 1,5% pe an, acum este 0,98%.
Cine are un credit de 22.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) va câştiga lunar câţiva lei din această scădere având în vedere că dobânda se calculează după formula Robor la 3 luni plus marja băncii, marjă care acum variază între 7,75 şi 11,5%, în funcţie de instituţia bancară.
Pe parcursul ultimului an, indicele de referinţă pentru creditele de consum a scăzut cu aproape 0,7 puncte procentuale, şi tot cu atât au scăzut şi dobânzile la împrumuturile în lei cu dobândă variabilă, conform legislaţiei în vigoare.
Scăderea va continua mai lent
Tendinţa va continua şi în acest an, însă ritmul se va reduce având în vedere că s-a ajuns destul de jos. Ieri, Robor cu scadenţa la trei luni a ajuns la 0,98% şi astfel se creează condiţii pentru ieftinirea creditelor în lei în luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă.
Banca Naţională a redus costul leilor cu 2,5 puncte procentuale în ultimii trei ani.