x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZĂ/Economia duduie de probleme

CRIZĂ/Economia duduie de probleme

26 Noi 2008   •   00:00

România, Bulgaria şi alte economii cu ritm mare de creştere din regiunea Balcanilor se îndreaptă către un şoc, după ce încetinirea globală a economiei împinge rata şomajului în sus pentru prima dată în mulţi ani, scrie Wall Street Journal.

Nu numai locurile de muncă din fiecare stat sunt pierdute, dar milioane de muncitori din zona balcanică care trăiesc în Spania, Italia şi Marea Britanie vor avea de înfruntat recesiunea şi în noile lor state, ceea ce le va face şi mai greu să trimită bani celor de acasă. Unii dintre muncitori deja se întorc acasă, ridicând astfel rata şomajului, relatează publicaţia. Sectorul construcţiilor din Spania, care concentrează foarte mulţi români plecaţi în acest stat, a înregistrat în luna septembrie un recul de 24,1% faţă de luna septembrie 2007. Martinsa Fadesa, una din cele mai mari companii de construcţii din Spania, cu proiecte şi în România, a intrat în faliment anul acesta. De asemenea, constructorul Grupo Ferrovial a înregistrat pierderi.

 

Recesiune?

WSJ mai precizează că în 2009 economia noastră şi cea a vecinilor bulgari se vor confrunta cu o lipsă de investiţii, ceea ce va pedepsi economiile celor două state. Economia românească va ajunge la o recesiune de 0,6% în 2009 după creşterea rapidă de anul acesta, potrivit unei analize a economistului Michal Dybula, de la banca franceză BNP Paribas. “Dezechilibrele externe imense acumulate în ultimii ani vor trebui corectate acum”, spune Dybula, în ciuda faptului că pe trimestrul al treilea din acest an a consemnat o creştere economică de 9%. Pe de altă parte, economia Bulgariei va avea de înfruntat o recesiune de 1,2% în 2009, faţă de 7% creştere economică în trimestrul al treilea din 2008, conform WSJ.

×
Subiecte în articol: economic