x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză financiară în România - Sfaturi utile pentru populaţie

Criză financiară în România - Sfaturi utile pentru populaţie

08 Oct 2008   •   00:00

Apocalipsa financiară care pare să fi lovit întreaga planetă se face deja simţită şi în România. După falimentul băncilor americane de prestigiu şi după ce Europa se confruntă cu o situaţie financiară fără precedent, statul fiind nevoit să intervină din ce în ce mai des pe piaţa liberă, efectele actualei crize au ajuns şi la Bucureşti.



Apocalipsa financiară care pare să fi lovit întreaga planetă se face deja simţită şi în România. După falimentul băncilor americane de prestigiu şi după ce Europa se confruntă cu o situaţie financiară fără precedent, statul fiind nevoit să intervină din ce în ce mai des pe piaţa liberă, efectele actualei crize au ajuns şi la Bucureşti. Bursa s-a închis, leul s-a depreciat la valori record, piaţa imobiliară s-a prăbuşit. Peste toate acestea, politicienii şi sindicaliştii se luptă pe promisiuni electorale şi pe salarii record care ar putea arunca în aer bugetul României.

Având în vedere această situaţie, prezentăm în continuare vectorii principali care influenţează actuala criză financiară din România, precum şi o serie de sfaturi utile pentru populaţie în această perioadă de incertitudine:

Unde se resimte criza financiară
Bursa - Miercuri, tranzacţiile au fost suspendate la BVB şi la Bursa de Mărfuri din Sibiu. Măsura a fost una de protecţie, deoarece atunci când căderea depăşeşte 15% situaţia pe bursă poate deveni imprevizibilă. Faptul că bursa s-a închis, nu e neapărat un motiv de panică pentru populaţie. Companiile listate la bursă nu pot da peste cap în acest moment economia românească.

Băncile - O parte dintre ele au acţiuni cotate la bursă, dar chiar unele dintre acestea au scăzut, băncile de la noi nu depind de acest lucru. Singura vulnerabilitate în acest sector poate nfi dată de apariţia unui sentiment de panică în rândul populaţiei, ceea ce ar putea duce la retrageri masive de depozite. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cursul de schimb - Deprecierea leului va atrage după sine scumpirea creditelor în valută şi a chiriilor, ceea ce va afecta o mare parte a populaţiei. De asemenea, o depreciere puternică a leului ar putea provoca scumpiri în lanţ şi crize pe pieţele convergente.

Piaţa imobiliară
- în criză de ceva vreme din cauza blocajului apărut pe piaţă, zona imobiliară ar putea fi puternic afectată de o depreciere masivă a leului.

Politica BNR
- Deocamdată, Banca naţională a intervenit decisiv de fiecare dată când situaţia părea scăpată de sub control, dând senzaţia de siguranţă.

Acţiunile politice
- Apropierea campaniei electorale, poate adânci inflaţia în România, prin promisiunile hazardate ale politicienilor şi prin reacţia în lanţ a sindicatelor.

Sfaturi pentru populaţie

  • Statul român garantează depozitele de până la 20.000 de Euro. Suma va creşte la 50.000 de euro după ce vor fi adoptate intern normele Comisiei Europene. Până atunci, pentru sume mai mari de 20.000 de euro optaţi pentru depozite în mai multe bănci.
  • Nu este o perioadă propice pentru a investi la bursă. Fluctuaţiile mari pot transforma peste noapte investiţia în pierdere.
  • Nu este recomandat să faceţi tranzacţii imobiliare. Instabilitatea pieţei nu oferă o siguranţă pentru acest tip de investiţie.
  • Creditele: cele mai dezavantajoase par a fi cele în euro şi dolari, din cauza deprecierii leului. Dacă nu există o nevoie urgentă, nu este recomandat în această perioadă să apelaţi la avantajele unui credit, din cauza fluctuaţiilor de curs. Chiar şi unele bănci încearcă limitarea creditării, pentru a atrage mai multe lichidităţi.
  • Populaţia trebuie să fie pregătită pentru un posibil val de scumpiri. În toate statele Occidentale, cuvântul de ordine este "strângerea curelei". Investiţiile extravagante nu-şi au locul acum.
www.antena3.ro
 

×
Subiecte în articol: economic