x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum funcționează factoringul și cum poate fi de folos companiei dvs. de transport?

Cum funcționează factoringul și cum poate fi de folos companiei dvs. de transport?

17 Oct 2023   •   15:48
Cum funcționează factoringul și cum poate fi de folos companiei dvs. de transport?

Factoringul este un serviciu financiar simplu și flexibil care transformă facturile cu termene de plată lungi în numerar. Odată ce o factură este depusă pentru finanțare, furnizorul de servicii plătește de obicei fondurile în aceeași zi. Ce caracterizează acest serviciu și de ce ar trebui să îl luați în considerare pentru compania dumneavoastră?

Factoringul poate fi utilizat de orice companie care are de încasat facturi cu termene de plată mari. Practica în multe industrii este ca plata serviciului să se facă în termen de 30, 60 sau chiar 90 de zile. Această stare de fapt pentru sectorul TSL este confirmată de rezultatele sondajului privind obiceiurile de plată ale clienților Transcash, realizat în decembrie 2022. Potrivit acestora, mai mult de jumătate dintre cei chestionați emit în prezent facturi cu termene de plată de 60 de zile sau mai mult. În astfel de situații, poate fi dificil să se mențină lichiditatea, mai ales atunci când partenerii nu reușesc să respecte termenele de plată prestabilite. Mai mult de jumătate dintre respondenții noștri au recunoscut că adesea sau foarte adesea nu primesc plata la timp, iar pentru peste 20 % dintre ei această problemă este zilnică.

Cifrele de mai sus se referă la industria TSL, dar cifre similare sunt valabile pentru întreaga industrie de distribuție, precum și pentru industria prelucrătoare și multe altele. Plățile neregulate și toleranța la întârzieri pun în pericol finanțele, iar lipsa încasărilor curente poate duce o companie la îndatorare. Factoringul evită acest scenariu sumbru, permițând recuperarea rapidă a banilor din facturi. În momentul încheierii contractului, antreprenorul primește banii, iar societatea de factoring primește dreptul asupra creanțelor sale.

O condiție a factoringului este ca factura să nu fie scadentă la momentul notificării. În caz contrar, singura modalitate de recuperare a banilor este colectarea creanțelor. Recuperarea este declanșată atunci când un plătitor nu achită o factură la timp.

Cum funcționează procesul de finanțare a facturilor?

În informațiile despre serviciul de factoring, veți întâlni termeni precum factor și aderent, care descriu părțile implicate în proces. Factorul este compania care oferă serviciul, iar aderentul este entitatea care prezintă facturile pentru finanțare.

  1. Dumneavoastră prezentați o factură pentru finanțare unei societăți de factoring (factor) împreună cu dreptul la creanța rezultată din factură.
  2. Societatea verifică factura și ia o decizie de finanțare.
  3. Factorul vă transferă fondurile din factură minus comisionul de finanțare sau plătește 100% din valoarea brută a facturii și emite o factură de comision la sfârșitul lunii.
  4. Contractorul (debitorul cedat) plătește factura către societatea de factoring în funcție de data scadentă efectivă.

Finanțarea facturilor oferă destul de multe beneficii pentru companie, printre care:

  • îmbunătățirea lichidității prin intrări regulate în cont;
  • acces permanent și rapid la numerar;
  • finanțare suplimentară fără a fi nevoie de un împrumut bancar;
  • costuri de finanțare reduse și constante comparativ cu cele in cazul accesării creditului, unde costurile sunt nesigure din cauza creșterii inevitabile a ratelor dobânzilor;
  • disciplinarea celor care plătesc cu întârziere și reducerea numărului de plăți întârziate;
  • monitorizarea și recuperarea banilor de către Transcash, la data scadentă a facturii, direct de la contractor
  • ajutor în dezvoltarea activității și atragerea de noi parteneri.

 

 

×