Fiind un document atât de important, trebuie să știi cum să îl completezi corect. Nu este un proces complex, dar necesită atenție. Iată cum să completezi un AWB în 3 pași!
1. Completează AWB-ul cu datele expeditorului și a destinatarului
Te întrebi cum se face un AWB? În primul rând, trebuie să îți introduci datele:
· numele complet al persoanei fizice sau numele companiei, organizației sau a magazinului, s.a.m.d (atunci când este vorba de o persoană juridică sau un SRL);
· adresa de contact: strada, numărul, țara, județul, localitate, codul poștal;
· persoana de contact și datele de identificare precum telefonul și mail-ul.
În al doilea rând, este necesar să notezi datele destinatarului:
· numele persoanei căreia îi este destinat coletul;
· adresa completă de livrare însoțită și de un cod poștal;
· un număr de telefon pentru a putea fi contactat.
Odată introduse, verifică toate informațiile și asigură-te că sunt corecte. Acest pas asigură că toate detaliile sunt corespunzătoare și că nu vor apărea probleme în timpul procesului de livrare.
2. Menționează persoana care plătește și numărul de colete
În procesul de expediere a coletelor, un aspect foarte important este cel legat de menționarea persoanei care suportă costul livrării. Aici, lucrurile pot varia, în funcție de înțelegerea pe care o au expeditorul și destinatarul. Costurile transportului pot fi suportate de către expeditor sau destinatar. În cazul în care expeditorul dorește ca destinatarul să suporte costurile, acest lucru trebuie specificat explicit pe AWB. De asemenea, costul poate varia în funcție de greutatea coletului, dimensiunile acestuia și locația de livrare. Nu uita, dacă ai decis să te ocupi de expedierea coletului, e responsabilitatea ta să clarifici aceste detalii!
Un alt aspect la fel de important este legat de numărul de colete. Dacă ai mai multe colete și folosești un singur AWB, fiecare colet/plic/palet trebuie să aibă un AWB cu aceeași serie. Nu uita să specifici numărul total de colete și numerotarea lor. Deci, dacă trimiți două colete, pe AWB ar trebui să scrii "1 din 2" pentru primul colet și "2 din 2" pentru al doilea colet.
În plus, unii furnizori de servicii de curierat permit adăugarea unor detalii suplimentare pe AWB. Aici poți include, de exemplu, instrucțiuni speciale pentru curier, cum ar fi manipularea precaută a coletelor fragile sau perisabile.
3. Completează AWB-ul cu informații suplimentare despre colet
Urmează să completezi AWB-ul cu mai multe informații despre colet:
· greutatea și descrierea conținutului coletului. Aceasta este o informație care determină costul final de transport, în special în cazul pachetelor voluminoase, care sunt taxate per kilogram. De aceea, este esențial să precizezi greutatea exactă a coletului și să oferi o descriere cât mai detaliată a conținutului acestuia. Aceasta va ajuta la evitarea oricăror confuzii sau neînțelegeri ulterioare;
· în cazul coletelor cu valoare mare, este recomandat să optezi pentru o asigurare. Aceasta te protejează în cazul în care coletul se pierde sau se deteriorează în timpul transportului. Valoarea coletului trebuie să fie indicată corect, pentru a determina suma pentru care se face asigurarea;
· unele colete pot necesita servicii suplimentare, cum ar fi livrarea urgentă. În aceste cazuri, este necesar să menționezi data la care coletul trebuie să ajungă la destinație;
· dacă coletul tău este fragil sau conține produse perisabile, aceasta este o informație care trebuie menționată în mod explicit.
Un AWB completat corect este mai mult decât un simplu document. Este un angajament față de destinatar, o garanție a serviciului de calitate și o asigurare că pachetul tău va ajunge în siguranță la destinație. Ține cont de toate aceste recomandări atunci când completezi AWB-ul următoarea dată!