
Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile, iar lipsa măsurilor de protecție poate avea consecințe grave. În România, în fiecare zi, 19 locuințe sunt afectate de incendii, iar fenomenele meteo extreme și cutremurele sunt din ce în ce mai frecvente.
Cu toate acestea, doar 2 din 10 locuințe sunt complet protejate printr-o poliță de asigurare, ceea ce subliniază importanța conștientizării acestui risc. Pentru a aduce în atenția publicului necesitatea asigurării locuințelor, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Antena 3 CNN au organizat la Craiova conferința „Acasă, în siguranță”. Evenimentul, care a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu”, este parte a unui demers mai amplu de educare și informare a românilor cu privire la necesitatea asigurării locuințelor.
Statisticile sunt alarmante. 8 din 10 români știu că asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, dar doar două din 10 persoane au această poliță, deși costă doar 130 de lei pe an. Despăgubirile pot ajunge până la 100.000 de lei, în funcție de materialele din care este construită locuința. Studiile făcute pe tema asigurării locuințelor arată cifre îngrijorătoare. Deși peste 50% dintre români se tem de incendii și cutremure, iar peste 35% se tem de furtună, vijelie și explozii, doar două din 20 de locuințe sunt complet protejate prin polițe de asigurare.
În fiecare zi în România, nu mai puțin de 19 locuințe sunt afectate de incendii. În acest context, asigurarea locuinței nu este doar o opțiune, ci și o necesitate.
„Pe primul loc, în ultimii cel puțin 5 ani, pe primul loc se află cutremurul și incendiul. Deci ambele riscuri reprezintă principala temere a românilor. Și cutremur, pentru că suntem expuși cutremurelor", Alina Soresc, UNSAR
"A fost nevoie să intervenim alături de celelalte componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. Fie că a fost vorba despre incendii, fie că a fost vorba despre inundații. Fie că a fost vorba despre alte situații de urgență, evenimentul cel mai tragic pe care l-am înregistrat în anul precedent au fost inundațiile care au afectat județele Galați, Vaslui, dar în principal județul Galați, când după o lungă perioadă de timp au fost înregistrate și decese în urma inundațiilor ”,Bogdan Vlăduțoiu, inspector șef ISU Dolj
Respectarea normelor de construcție și siguranță este obligatorie
Evenimentul a adus în discuție atât importanța asigurării locuințelor, cât și a respectării normelor de construcție și siguranță, iar acest aspect a fost abordat pe larg de către Prof. Univ. Dr. Ing. Cristian Ovidiu Burada, Șeful Departamentului de Mecanică Aplicată și Construcții Civile al Universității din Craiova.

„Eufemistic, suntem în a aplica ceea ce prevederile legale au consfințit de destul de mult timp. Mă refer la legislația noastră referitoare la construcții, normele tehnice, tot ceea ce face parte din sistemul calității – mă refer rapid la Legea 10/1995 privind calitatea construcțiilor. Aș mai putea face trimitere la Legea 50, care se referă la întreg procesul de autorizare al construcțiilor”, a declarat Ovidiu Burada.
El a subliniat că, deși există normative și reguli clare în domeniul construcțiilor, aplicarea acestora nu este întotdeauna riguroasă: „Însă lucrurile astea ar trebui aplicate cu sfințenie, ceea ce, din nefericire, nu se întâmplă în prea multe cazuri. Pentru asta și eu militez alături de colegii din proiectare, din execuție – mă refer la corpul ingineresc, la arhitecți, cu care evident că avem colaborări”.
Profesorul Burada a evidențiat și rolul educației în respectarea normelor de siguranță. „Le spun alături de colegii mei studenților că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să cunoaștem legislația în vigoare, normele tehnice, tot ce înseamnă sistemul calității în construcții. Inspectoratul de Stat în Construcții este singurul organism la nivel național menit să controleze tot ce se întâmplă în toate etapele de concepție, de execuție, de utilizare și, dacă doriți, și de post-utilizare”, a spus acesta.
Simplificarea procedurilor ar crește numărul polițelor încheiate
Cei prezenți la dezbateri au scos în evidență faptul că asigurarea locuinței și a bunurilor ar trebui să devină o prioritate națională. Românii trebuie să conștientizeze importanța protejării muncii lor de o viață, prin asigurarea locuinței și bunurilor, mai ales având în vedere simplificarea procedurilor de despăgubire în caz de dezastre.
De asemenea, s-a discutat despre greutatea cu care mulți români își recuperează banii din asigurări din cauza birocrației excesive, ceea ce i-a determinat pe unii să renunțe la aceste asigurări. Participanții au sugerat că ar fi necesar să se facă schimbări în sistemul de asigurări pentru a reduce complexitatea procedurilor și a încuraja mai mulți cetățeni să opteze pentru protecția bunurilor lor.
100 de dosare de daună plătite zilnic
Potrivit celor mai recente date colectate la nivelul companiilor membre ale UNSAR, valoarea daunelor provocate de incendii unor locuințe atinge un nivel alarmant – de sute de mii de euro, iar fără o poliță de asigurare, aceste costuri trebuie suportate integral de proprietari. În fiecare zi, companiile de asigurări membre UNSAR achită 100 de dosare de daună – sprijin financiar pentru proprietarii de locuințe asigurate și care au fost afectate de diverse situații nefericite.
Forumul Locuințelor Asigurate, o inițiativă UNSAR-Antena 3 CNN
„Cred că a fost o dezbatere excelentă și un dialog foarte bine articulat despre tot ceea ce înseamnă creșterea rezilienței societății și economiei românești. Știu că sună complicat, dar, mai pe românește, am discutat despre cum putem să aducem asigurările, în acest caz, asigurările pentru locuințe, mai aproape de români, cum putem să îi ajutăm pe români să ia decizii informate în ceea ce privește asigurările de locuințe”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general UNSAR.
El evidențiat proiectul Forumul Locuințelor Asigurate, dezvoltat împreună cu Antena 3 CNN: „Într-o primă fază, derulăm împreună patru emisiuni și un eveniment – una a avut loc în București, cea de astăzi la Craiova, iar în continuare mergem la Galați și Brașov. Important nu este ce credem noi despre aceste dezbateri, ci că, dacă cel puțin o familie de români a decis să-și protejeze locuința, cel mai de preț bun, cu o asigurare facultativă de locuință, ne-am atins obiectivul”, a mai spus acesta.