x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va fi afectată România de reducerea ratingurilor în eurozonă

Cum va fi afectată România de reducerea ratingurilor în eurozonă

de Daniela Ivan    |    16 Ian 2012   •   13:37

Romania va fi afectata de reducerea ratingurilor celor noua tari din zona euro de catre agentia Standard and Poor's. Analistii economici spun ca prima consecinta este ca tara noastra nu mai poate avea acces la o finantare externa ieftina. Scaderea exporturilor si inghetarea pietelor financiar-bancare va contribui si mai mult la dificultati in finatarea deficitului bugetar.

"Nu mai are acces la finantare externa in acest moment. Trebuie sa fim onesti. Ne pacalim singuri daca mai credem ca avem acces la finantare externa, ieftina", a spus directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. Acesta a explicat ca acum cateva luni Ministerul de Finante a incercat sa vanda in SUA titluri de stat, dar fara succes. "Acum e o noua incercare care, dupa parerea mea, va esua si ea. Si nu doar din cauza noastra. Este si contextul international, este si momentul intern mai dificil. Dupa parerea mea, daca vom atrage, nu va fi destul", a mai declarat Liviu Voinea, pentru Agerpres. Acesta a mai aratat ca scaderea ratingurilor pe plan european are drept consecinta pentru Romania o crestere a costurilor imprumuturilor externe ceea ce va duce, implicit, la necesitatea reorientarii catre piata interna, aproape exclusiv.

In plus, Daniel Daianu, fost ministru de Finante, spune ca retrogradarea celor noua state europene de catre Agentia Standard and Poor's (S&P) va duce la o inghetare a pietelor financiar-bancare, la o scadere a exporturilor si la o finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice mai costisitoare.
"Romania va reactiona sever, deoarece acestea sunt socuri severe, pe mai multe canale. Pe canalul comercial, nu vom mai exporta tot atat de mult. Recesiunea zonei euro pare sa fie iminenta, ceea ce va afecta si evolutia economiei Romanesti, prin intermediul pietelor financiare. De asemenea, vor fi afectate pietele bancare. Nu va fi numai o recesiune prin export, dar si o inghetare a pietelor financiar-bancare, ceea ce va face ca finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice sa fie in continuare costisitoare", a afirmat Daniel Daianu, pentru Agerpres.

×