x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cutremur în eurozone: Standard&Poors a retrogradat ratingul Franţei şi Austriei. Spania şi Italia au fost retrogradate cu două trepte

Cutremur în eurozone: Standard&Poors a retrogradat ratingul Franţei şi Austriei. Spania şi Italia au fost retrogradate cu două trepte

13 Ian 2012   •   19:00
Cutremur în eurozone: Standard&Poors a retrogradat ratingul Franţei şi Austriei. Spania şi Italia au fost retrogradate cu două trepte

UPDATE 22.11: De asemenea, surse financiare au declarat pentru Wall Street Journal ca in cazul Italiei si Spaniei revizuirea negativa este de doua trepte.

Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va cobori de la A la BBB+, iar cel al Spaniei de la AA- la A.

UPDATE 21.48: Franta si-a pierdut ratingul de top, AAA, cea mai buna nota financiara posibila, care i-a fost diminuata cu o treapta, la AA+, de catre agentia americana de evaluare financiara Standard & Poor's, a anuntat, vineri seara, ministrul francez de finante, Francois Baroin.

"Nu este o veste buna", dar "nu este o catastrofa", a declarat Baroin, conform BBC, in cursul unei interventii la postul de televiziune France 2. "Nu agentiile de rating dicteaza politica Frantei", a mai spus seful finantelor din Hexagon.

Standard & Poor's a luat o decizie similara si in cazul Austriei, astfel ca, in acest moment, singurele state din Uniunea Europeana care isi pastreaza ratingul maxim au ramas Germania, Danemarca, Olanda si Luxemburg.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) va anunta astazi seara retrogradarea mai multor tari europene, intre care si Franta, au declarat surse apropiate situatiei, insa tarile vizate nu se afla Germania, Olanda, Luxemburg si Belgia.

Un oficial guvernamental a afirmat ca o notificare din partea S&P circula intre guvernele din zona euro, iar retrogradarea ar fi iminenta, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

"Franta va pierde ratingul «AAA»", a spus sursa citata, adaugand ca si alte tari printre care si Austria vor avea aceeasi soarta. Agentia ar fi informat deja guvernul francez de retrrogradare, potrivit sursei.

S&P ar putea retrograda Franta cu numai o treapta, iar anuntul ar putea avea loc dupa inchiderea pietelor de capital din SUA. "Ramaneti atenti la noapte cand se inchide bursa din Statele Unite", a spus o sursa guvernamentala pentru Reuters.

Austria, ca si Franta, platesc dobanzi din ce in ce mai mari pentru a finanta datoria publica. Dobanda la obligatiunile pe 10 ani a crescut cu un punct procentual din septembrie, de la 2,5% la 3,63%. Inca nu e periculos pentru finantarea statului, dar este foarte scump prin comparatie cu Germania.

Agentia a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri au zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie.

Printre cele 15 tari se afla toate cele sase state cu rating maxim "AAA" din zona euro, intre care si Franta si Germania. S&P prefigureaza retrogradari cu o treapta pentru cinci tari AAA, insa ratingul Frantei a fost luat in calcul pentru o revizuire de doua trepte.

Cele sase tari cu rating maxim sunt Germania, Franta, Austria, Luxemburg, Olanda si Finlanda.

In continuare, Belgia are rating "AA", Spania, Slovenia si Estonia au calificative "AA-", Slovacia "A+", Italia si Malta "A", Cipru "BBB", Portugalia "BBB-", iar Irlanda "BB+". Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere in decembrie odata cu cele 15 tari din zona euro, intrucat ratingul tarii se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu este luata in calcul pentru retrogradare, intrucat calificativul tarii este in categoria "junk".

×