x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datorii "fantomă"

Datorii "fantomă"

07 Iun 2010   •   00:00

Familia deputatului PD-L Cristian Boureanu are datorii către bănci din top 10 de aproape 10 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai îndatoraţi politicieni autohtoni. Boureanu a folosit una dintre cele mai grosolane metode de a scăpa de datorii prin vânzarea în două rânduri a unor firme ale sale cu datorii la stat şi la creditorii privaţi către oameni de afaceri irakieni, care ulterior nu au mai fost de găsit, potrivit cotidianului Financiarul.

Deputatul PD-L a scăpat în ul­timii doi ani de două firme cu da­torii către stat şi creditorii privaţi prin vânzarea acestora către irakieni "fantomă" pe care ulterior nimeni nu i-a mai găsit. Astfel, potrivit datelor de la Monitorul Oficial, Boureanu a vândut în ianuarie 2010 firma Topanel Metecno Trading către doi cetăţeni irakieni, Kadem Ahmed şi Omar Feisal. Ultimul dintre aceştia fusese implicat anul trecut şi în preluarea firmei "Crimbo Prod Carn", cumpărată de alţi irakieni de la Cristi Borcea, acţionarul echipei Dinamo Bucureşti, un prieten apropiat al lui Boureanu. Nici unul dintre aceşti irakieni nu mai este de găsit acum, iar firma lui Boureanu avea în momentul vânzarii datorii de 6 milioane de lei către diferiţi creditori.

Boureanu a mai aplicat această metodă şi în 2008, când şi-a vândut altor doi cetăţeni irakieni firma Bar Operator, cu datorii totale la vremea respectivă de aproximativ 1,9 milioane de lei, din care o bună parte era către bugetul de stat. "De regulă, prin astfel de metode s-au făcut marile evaziuni. Dar acum, într-un final, e gata un proiect de lege la ANAF prin care nu mai poţi vinde o firmă decât după ce obţii un certificat cum că nu are datorii. Şmecheraşi de acest fel au tras multe ţepe", spune Florin Pârvu, preşedintele Colegiului de Excelenţă din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Stoparea vânzării firmelor cu datorii către firme "fantomă" este unul dintre pilonii luptei împotriva evaziunii fiscale invocate de ANAF, practicată cu sârg de deputaţii puterii, se mai arată în Financiarul.

×
Subiecte în articol: economic