x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce apar dăunătorii în culturile agricole și cum îi combați

De ce apar dăunătorii în culturile agricole și cum îi combați

23 Mai 2022   •   16:29
De ce apar dăunătorii în culturile agricole și cum îi combați
Sursa foto: Unsplash.com

În categoria dăunătorilor culturilor agricole intră mai multe specii de viețuitoare, care apar și se dezvoltă în anumite condiții favorizante. Cea mai mare reprezentare în această categorie o au insectele, care produc totodată și cele mai mari pagube. Lor li se adaugă acarienii, moluștele, viermii de pământ, rozătoarele, păsările și chiar unele specii de animale sălbatice.

Acești dăunători amenință în fiecare sezon culturile agricole, însă atacurile pot fi evitate cunoscând factorii favorizanți și metodele eficiente de combatere.

Dacă nu știi încă de ce apar dăunătorii și cum poți scăpa de ei, vei afla totul despre acest subiect din rândurile ce urmează.

 

Lipsa tratamentelor fitosanitare

Tratamentele fitosanitare constau în aplicarea de substanțe menite să asigure protecția plantelor împotriva bolilor, a dăunătorilor și a buruienilor – care pot fi considerate dăunători vegetali.

Dacă fungicidele elimină și țin la distanță agenții patogeni care provoacă boli, insecticidele înlătură dăunătorii plantelor, iar erbicidele distrug buruienile. În cazul nostru, lipsa tratamentelor cu insecticide favorizează apariția și dezvoltarea dăunătorilor din cea mai numeroasă și periculoasă categorie – insectele.

Insecticidele previn atacurile dăunătorilor, dar au și rol combativ, eliminând insectele și larvele lor, dacă acestea și-au făcut deja apariția în cultură.

Totodată, împotriva celorlalte categorii de dăunători se folosesc tratamente cu substanțe pesticide specifice.

 

Buruienile

Spuneam despre buruieni că pot fi considerați dăunători vegetali ai plantelor de cultură, iar unul dintre motive îl constituie și faptul că favorizează apariția atacurilor insectelor.  

Aceste plante care răsar spontan în culturi sunt gazde preferate de multe specii de insecte. Acestea se dezvoltă pe părțile vegetale ale buruienilor și migrează apoi în plantele de cultură unde provoacă pagube însemnate.

Aceste este un alt argument în favoarea prevenirii și combaterii buruienilor, dincolo de faptul că sunt mari consumatoare de  resurse nutritive din sol și se dezvoltă invaziv, sufocând plantele.

 

Resturile vegetale

Frunzele căzute, resturile vegetale rămase de la culturile anterioare, plantele moarte sau afectate de boli reprezintă medii favorabile care atrag o serie de dăunători. Aceștia vor depune ouă și se vor înmulți, extinzând apoi atacurile asupra plantelor sănătoase din cultură.

De aceea, este foarte important ca terenurile să fie bine curățate înainte de însămânțare și după momentul recoltării. De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetație terenurile cultivate trebuie verificate permanent, pentru a depista și îndepărta plantele căzute, cele bolnave sau cele afectate deja de un atac al dăunătorilor. Părțile vegetale se scot din cultură și se distrug prin ardere, eliminând astfel definitiv sursa de contaminare.

 

Lipsa rotației culturilor

Ouăle insectelor rămân în pământ după recoltare, pentru a ecloza în sezonul următor, după ce este înființată o nouă cultură. Este știut faptul că pentru fiecare specie de plante există categorii specifice de dăunători, așa că este de preferat să nu fie înființate doi ani la rând culturi de același fel pe aceeași suprafață,.

În anul următor se va alege o cultură rezistentă la dăunătorii specifici celei anterioare, și astfel vor fi prevenite atacurile. Cu cât sunt incluse mai multe culturi într-un ciclu de rotație, cu atât mai mult crește gradul de protecție, atât împotriva dăunătorilor, cât și a ciupercilor și bacteriilor care provoacă boli.

 

Folosirea acelorași produse chimice

Substanțele chimice folosite în tratamentele împotriva dăunătorilor sunt eficiente, însă efectul se poate diminua în timp, dacă folosești același produs. Calitatea acestuia rămâne la același nivel, însă dăunătorii împotriva căruia îl folosești se adaptează și dezvoltă rezistență la substanța chimică.

Din acest motiv, este indicat să folosești mai multe produse cu substanțe active și cu mod de acțiune diferit. Astfel, dăunătorii nu au timp să se adapteze, iar tratamentele vor fi  în continuare la fel de eficiente.  

 

În final, trebuie menționată și metoda biologică, ce constă în folosirea altor vietăți sau microorganisme din mediul natural pentru a combate dăunătorii.

De asemenea, pagubele provocate de păsări pot fi limitate prin montarea unor plase de protecție, iar accesul animalelor sălbatice și domestice în culturi poate fi împiedicat cu ajutorul gardurilor obișnuite sau electrice.          

 

 

 

×