x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la centrale termice la panouri solare: metode de încălzire a locuinței tale

De la centrale termice la panouri solare: metode de încălzire a locuinței tale

27 Oct 2023   •   17:18
De la centrale termice la panouri solare: metode de încălzire a locuinței tale
Sursa foto: Unsplash.com

Încălzirea locuinței este o necesitate pentru confortul și sănătatea ta, mai ales în sezonul rece. Dar cum să alegi cea mai bună metodă de încălzire, care să fie eficientă, economică și ecologică? Există mai multe opțiuni disponibile pe piață, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Însă trebuie să ții cont și de buget, cât și de specificul locuinței tale.

 

Iată care sunt variantele pe care le ai când vine vorba de încălzirea locuinței tale

 

Centrala termică

Este un sistem de încălzire care produce căldură prin arderea unui combustibil, cum ar fi gazul, electricitatea sau lemnele. Este printre cele mai frecvent utilizate metode și asigură independența unei locuințe din punct de vedere al încălzirii pentru că nu mai este necesară folosirea încălzirii la comun. Poate fi conectată la un sistem de distribuție a căldurii, cum ar fi caloriferele sau încălzirea în pardoseală. De exemplu, poți intra pe shop-einstal.ro și să alegi varianta de încălzire în pardoseală potrivită pentru tine. Centrala termică are avantajul că oferă un control precis al temperaturii și poate fi folosită și pentru producerea de apă caldă menajeră, însă are și dezavantaje. Mai precis, necesită o investiție inițială destul de mare, dar și are și costuri de întreținere și consum.

 

Pompa de căldură

Este un sistem de încălzire care transferă căldura dintr-o sursă externă, cum ar fi aerul, apa sau solul, în interiorul locuinței. Și această metodă poate fi conectată la un sistem de distribuție a căldurii, cum ar fi caloriferele sau încălzirea în pardoseală. Are mai multe avantaje decât centrala termică obișnuită, mai exact eficiența energetică foarte mare, care determină o reducere a costurilor la energia electrică sau posibilitatea inversării fluxului termic și permiterea răcirii interiorului locuinței pe timpul verii. Nu uita însă, că toate beneficiile au și dezavantaje, în acest caz un cost de instalare și o investiție inițială mai mare decât în cazul centralelor obișnuite dar și nevoia unei surse externe constante de căldură.

 

Panourile solare

Sunt dispozitive care transformă energia solară în energie termică sau electrică. Panourile solare pot fi folosite pentru încălzirea apei menajere sau pentru alimentarea altor sisteme de încălzire, cum ar fi pompele de căldură sau centralele electrice. Avantajul acestei metode este că sunt ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și că reduc costurile la electricitate odată ce sunt instalate. Însă, trebuie menționat că au și câteva dezavantaje, cum ar fi: dependența de condiții meteorologice bune pentru a produce curent electric în mod eficient, nevoia de mentenanță regulată și curățare sau întreținere, suprafața de instalare care trebuie să permită montarea unui număr suficient de panouri și investiția inițială ridicată pentru întreg sistemul. Se pot totuși accesa fonduri pentru astfel de sisteme, care reduc din cost, însă la final acesta este în continuare destul de ridicat.

 

Există și alte metode de încălzire, cum ar fi soba, șemineul, chiar și metode locale care nu încălzesc toată locuința ci doar un anumit spațiu din aceasta. De exemplu: aerotermele sau reșourile. Aceste metode nu sunt la fel de des întâlnite, în special la oraș, ele fiind mai frecvente în zonele rurale. Totuși, în lipsa oricărui mijloc de încălzire, sunt folositoare și practice.


 

În concluzie, pentru a alege cea mai bună metodă de încălzire pentru locuința ta, trebuie să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea și izolația locuinței, bugetul disponibil, preferințele personale și impactul asupra mediului. Poți să apelezi și la un specialist care va analiza nevoile tale și te va ajuta să găsești soluția ideală, sau poți să faci chiar tu alegerile în funcție de nevoile tale. Oricare ar fi acestea, locuința ta are nevoie de căldură.

 

Sursa foto: unsplash.com

×