x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Decizia Fed cu privire la colapsul Silicon Valley Bank. Hotărâre de ULTIMĂ ORĂ la Londra

UPDATE Decizia Fed cu privire la colapsul Silicon Valley Bank. Hotărâre de ULTIMĂ ORĂ la Londra

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2023   •   13:19
UPDATE Decizia Fed cu privire la colapsul Silicon Valley Bank. Hotărâre de ULTIMĂ ORĂ la  Londra
Sursa foto: Hepta

Silicon Valley Bank nu va fi salvată de către Trezoreria americană (Fed), însă vor fi luate măsuri pentru ca problemele să nu afecteze și alte instituții financiare, spune Janet Yellen, secretarul general Fed, citată de AFP. Însă autoritățile de la Londra au conceput un plan de salvare a filialei britanice a băncii.

Banca HSBC a achiziționat filiala britanică a SVB, în cadrul unui plan privat de salvare, pus la punct împreună cu Banca Angliei și guvernul de la Londra. 

"Azi dimineață, Guvernul și Banca Angliei au facilitat o vânzare privată a Silicon Valley Bank UK către HSBC. Depozitele vor fi protejate, fără sprijinul contribuabililor. Am spus că ne vom îngriji de sectorul nostru tehnologic și am acționat de urgență pentru a respecta această promisiune", a anunțat Jeremy Hunt, ministrul Economiei din Regatul Unit. 

Clienții persoane fizice și companiile își pot accesa conturile și depozitele la SVB UK, scrie antena3CNN.

Și Banca Angliei a confirmat decizia de vânzare a Silicon Valley Bank UK Limited (SVBUK) către HSBC UK Bank Plc (HSBC).

"Această măsură a fost luată pentru stabilizarea SVBUK, asigurând continuitatea serviciilor bancare (...) și sprijinind încrederea în sistemul financiar. Banii tuturor celor care au depozite la SVBUK sunt în siguranță și protejați, ca urmare a acestei tranzacții. Operațiunile SVBUK vor continua în mod normal și clienții nu vor observa nicio modificare", transmite  Banca Angliei.

HSBC este cea mai mare bancă europeană, cotată la bursa de la Hong Kong, și operează pe piața asiatică.

Capitalul filialei britanice a SVB se ridică la circa 1,694 miliarde de dolari, arată HSBC. 

Fed NU salvează Silicon Valey Bank. Ce se va întâmpla cu depozitele clienților

"Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele sănătoase", a spus Janet Yellen, precizând că Fed va colabora cu organismele de reglementare "pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia" provocată de una dintre primele 20 de bănci ale Statelor Unite. 

"Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare (anul 2008 n.red.) au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru. Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor", a explicat aceasta.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat, vineri, controlul asupra Silicon Valley Bank, după ce deponenţii s-au grăbit să-și retragă economiile, ceea ce a dus la un declin cu 60% a acțiunilor băncii. 

FDIC garantează depozite sub 250.000 de dolari însă 85% dintre depozite depășesc această sumă. 
"Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, cu au angajaţi în întreaga ţară. Desigur acesta este un motiv de îngrijorare", a afirmat Janet Yellen. 

Zvonurile de pe piață spun că este posibilă o achiziție a băncii de către o unitate financiară străină. 

Totodată, Fed va avea, luni, o ședință cu ușile închise. Aceasta va începe la ora locală 11.30, și va discuta despre revizuirea dobânzillor bancare, în condițiile în care majorarea acestora , pentru ținerea sub ontrol a inflației, a fost principala cauză a colapsului SVB. 

Fed şi FDIC vor analiza posibilitatea înfiinţării unui fond special care vsă permită organismelor de reglementare acoperirea mai multor depozite la bănci atunci când au probleme. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×