x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despagubiri pentru deponentii Dacia

Despagubiri pentru deponentii Dacia

13 Noi 2004   •   00:00

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care persoanele care au detinut la CEC, inainte de Revolutie, depozite de 70.000 lei pentru cumpararea unui autoturism Dacia si care nu si-au lichidat conturile sa primeasca cate 100 milioane lei.

CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
EVALUARE. Cine nu a reusit pana in ’89 sa-si cumpere o Dacie primeste acum 100 de milioane de lei
Executivul a avut in vedere si cazurile in care depozitele au fost mai mici de 70.000 lei. Pentru acestia a fost stabilita acordarea a cate 50 de milioane lei. Sumele pe care circa 37.434 de deponenti urmeaza sa le primeasca vor fi acordate esalonat pe o perioada de cinci ani, incepand din luna iunie a anului viitor, indiferent de valoarea veniturilor persoanelor indreptatite.

500 DE MILIARDE ANUAL. Efortul bugetar total estimat pentru aplicarea acestor despagubiri este de aproximativ 500 de miliarde lei anual. Conform datelor statistice, la 31 decembrie 1990 erau inregistrate 714.596 de conturi la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, mare parte din aceste conturi fiind lichidate, pe parcurs, pana in 1995, prin retragerea sumelor. La sfarsitul lunii august a acestui an mai erau inregistrate doar 37.434 de conturi active. Dintre acestea, circa 30.000 de depozite contineau suma integrala de 70.000 lei. Prevederile proiectului de lege propus de Guvern sunt valabile numai pentru acesti 37.434 de deponenti.

PE BAZA DE CERERI. Pentru a intra in posesia acestor sume, persoanele indreptatite trebuie sa depuna, pana la 31 mai 2005, o cerere in acest sens si sa isi lichideze contul sau conturile constituite la CEC pentru un autoturism Dacia. Cererea de acordare a sumei va trebui depusa, impreuna cu dovada lichidarii depozitului, la directiile generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala isi au domeniul solicitantii, pana la termenul mentionat. Cererile respective nu vor fi supuse nici unei taxe. In proiectul de lege se arata ca titularul mai multor depozite poate beneficia, la lichidarea acestora, de suma corespunzatoare pentru un singur depozit. In cazul familiilor ai caror membri detin mai multe depozite, se acorda suma corespunzatoare pentru un singur cont, indiferent de numarul titularilor. Prin familie se intelege sotul, sotia si copilul minor aflat in intretinere, la momentul constituirii depozitului sau depozitelor, dupa caz. Sumele incasate necuvenit vor fi recuperate de la persoana in cauza, in conditiile legii.

PRIMA
Daca aveti un autoturism uzat sau orice autoturism avand o vechime mai mare sau egala cu 12 ani, care are o capacitate cilindrica mai mica sau egala cu 1.500 cm3 si care se afla in stare de functionare, in cazul in care il predati spre casare unei unitati REMAT puteti primi o prima de 30 milioane de lei.
Prin aceasta masura se incearca scoaterea din uz a autoturismelor care nu respecta standardele nationale si europene.
×
Subiecte în articol: economic