x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubirile RCA cresc cu o treime în 2012

Despăgubirile RCA cresc cu o treime în 2012

29 Dec 2011   •   21:00
Despăgubirile RCA cresc cu o treime în 2012

Soferii vor putea primi despagubiri mai mari in cazul unor accidente rutiere, dupa ce limita la care se acorda aceste sume a fost crescuta cu 33,3% de la 1 ianuarie 2012, pana la un milion de euro.

Concomitent, a fost crescuta cu 42,9% si limita maxima la care se pot acorda despagubiri pentru vatamari corporale si decese. Astfel, se pot primi maximum 5 milioane de euro, potrivit unei decizii luate de catre Co­misia de Supraveghere a Asi­gu­rarilor (CSA). In acest an, des­pa­gu­bi­rea maxima pentru daune materia­le se ridica la 750.000 euro, indife­rent de numarul partilor implicate in accidentul rutier. Pentru vatamari corporale si decese, limita de des­pa­gubire era de 3,5 milioane de euro.

Preturile au scazut in 2011, dar politele se vor scumpi cu 20%
Pretul pentru politele RCA a scazut, in medie de la 350 de lei in 2010 la 250 lei in 2011, afirma la inceputul lunii decembrie Valentin Radu, asociat si director de Marke­ting la Pintilie Broker. Totusi, preturile vor creste anul viitor. "Desi preturile din aceasta perioada indica scaderi, preconizam o majorare a tari­felor de aproximativ 20 de procente pe parcursul anului urmator ca urmare a faptului ca asiguratorii platesc despagubiri considerabile pentru acest tip de polita. Mai mult decat atat, compensatiile pentru vatamari corporale si deces, precum si cele platite pentru daune morale in baza politelor de raspundere civila auto obligatorie au crescut semnificativ in ultimul an", declara recent si Viorel Vasile, managing partner la Safety Broker.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident rutier produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Declin puternic al pietei
Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba. In primele noua luni ale acestui an subscrierile RCA au totalizat 1,55 mi­liarde de lei, cu 18,5% sub nivelul inregistrat in perioada similara a anului 2010. Daunele platite de asiguratori au crescut in primele noua luni din acest an cu 1% si au ajuns la 1,23 miliarde de lei. In 2010, asi­gu­ra­torii au subscris din polite RCA prime in suma de 2,46 miliarde de lei, in crestere cu 14,12% fata de anul precedent, in conditiile in care numarul contractelor de asigurare incheiate a urcat cu 7,7%, la 6,5 milioane.

Tot anul trecut, societatile au pla­tit un numar total de 330.100 dosare de dauna, in scadere cu 3,33% fata de anul 2009. In schimb, daunele pla­tite au fost anul trecut de 1,6 miliarde de lei. Defalcat, ponderea cea mai mare a revenit despagubirilor platite pentru daune materiale, respectiv de 93,08%, in timp ce pentru vatamari corporale despagubirile platite au reprezentat 6,92% din total.

"Ponderea despagubirilor platite pentru vatamari corporale in 2010 a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu nivelul din anul anterior. Indemnizatiile brute platite in cursul exercitiului financiar 2010 pentru vatamari corporale au inre­gistrat o crestere nominala cu 64,4% fata de anul 2009", se precizeaza in raportul anual al CSA.

×
Subiecte în articol: rca asigurare