x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul Elcen, concediat după ce a dat prime şi tichete

Directorul Elcen, concediat după ce a dat prime şi tichete

19 Mai 2010   •   00:00

Ion Marcu, directorul general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a fost schimbat din funcţie de către ministrul Adriean Videanu după ce la presă a ajuns un document ministerial care arată că ELCEN a plătit în 2009 sporuri, prime şI bonificaţii deşi pierderile şI datoriile societăţii au crescut.



Marcu a fost schimbat cu Cetacli Dan ştefan, aflat până anul trecut la conducerea Termoserv, filială ELCEN. "Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a emis ordinul de numire în funcţia de director general al Electrocentrale Bucureşti pentru domnul Cetacli Dan Ştefan", se arată în comunicatul ministerului. Instituţia nu a comunicat alte informaţii. Anunţul a survenit la numai câteva ore după ce Mediafax a obţinut un document prin care se arată destrăbălarea financiară din cadrul companiei.

Filmul destrăbălării financiare
Elcen a plătit în 2009 prime şI sporuri de 54,4 milioane de lei şI tichete de masă, vacanţă şI creşă de 8,2 milioane de lei. În schimb, pierderile societăţii au urcat de la 345,5 milioane lei, la finele anului 2008, la 349 milioane lei, în decembrie 2009. Concomitent, Elcen a acumulat datorii totale de 569,7 milioane lei, din care 80,6 milioane lei la bugetul de stat şi 489,1 milioane lei către companii private şi alţi creditori. Majoritatea datoriilor sunt cele către Romgaz, companie controlată tot de stat, pentru gazele naturale consumate pentru a încălzi Bucureştiul şI pentru producerea de energie electrică.

Documentul respectiv menţionează că directorul Elcen, a primit bonificaţia din contractul de mandat, în valoare de 80.000 lei, fără să suporte vreo sancţiune. Elcen este menţionată împreună cu alte companii supravegheate de Guvern şI trecute în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

Răspunzător pentru încălzirea Bucureştiului
Elcen este controlat de Termoelectrica, companie deţinută în totalitate de Ministerul Economiei. Puterea instalată a societăţii este de 2.008 MW, pe hidrocarburi, reprezentând 20% din capacităţile de producţie în centrale termoelectrice la nivel naţional. Compania a produs anul trecut 4,392 TWh energie electrică, aproape 7,5% din producţia înregistrată la nivel naţional.

De asemenea, anul trecut compania a produs o cantitate de 6,302 milioane gigacalorii, reprezentând aproximativ 40% din producţia realizată la nivel naţional.

×
Subiecte în articol: economic