x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Discuţii pentru finanţelor europene

Discuţii pentru finanţelor europene

07 Oct 2008   •   00:00

Miniştrii de finanţe ai statele europene iau în calcul ridicarea nivelului obligatoriu al rezervelor bancare în scopul blocării efectelor crizei mondiale.



Miniştrii de finanţe ai statele europene iau în calcul ridicarea nivelului obligatoriu al rezervelor bancare în scopul blocării efectelor crizei mondiale.

Potrivit legislaţiei europene, la acest moment plafonul este de maximum 20.000 de euro pe deponent. Miniştrii de finanţe se întrunesc în formula restrânsă a zonei euro în cursul zilei de luni şi în cadrul Ecofin (consiliul miniştrilor de finanţe ai statelor memeber ale UE), în cursul zilei de marţi şi speră să ajungă la un compromis.

PIONIERII. Câteva state europene au recurs deja la această soluţie. Astfel, Irlanda a şocat Uniunea Europeană prin garantarea depozitelor din băncile sale, cifrate la 400 de miliarde de euro, de două ori produsul său intern brut, Suedia la rândul ei a dublat plafonul la 51.110 euro de persoană, iar Marea Britanie l-a crescut la 63.000 euro. la rândul lor, ministrul spaniol de finanţe şi cel portughez au anunţat la intrarea în clădirea ce găzduieşte întrunirea Eurogroup că vor lua măsuri pentru garantarea depozitelor bancare din statele lor. "Depozitele din băncile portugheze sunt garantate" a promis Fernando Texeira Back Santos în timp ce intra la reuniuea de la Luxembourg. "În timpul reuniunilor Eurogroupului cât şi Ecofin, voi lupta pentru necesitatea unui răspuns concertat al tuturor statelor europene în acest sens", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: economic