x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Disponibilizări la CFR

Disponibilizări la CFR

de Elena Stan    |    27 Aug 2009   •   00:00
Disponibilizări la CFR
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

CFR Călători, Infrastructură şi Marfă vor disponibiliza 11.000 de ceferişti. Tăierea sporurilor, a primelor şi trimiterea în şomaj tehnic a 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă nu au adus suficiente economii, astfel încât să se poată păstra toate locurile de muncă.



Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Constantin Axinia, secretar de stat, directorii celor trei societăţi feroviare româneşti şi reprezentanţii sindicatelor feroviare au avut discuţii ieri cu privire la disponibilizarea a 11.000 de ceferişti. "Urmează a fi disponibilizaţi 1.400 de angajaţi de la CFR Călători, între 800 şi 1.000 de la CFR Infrastructură şi 50% de la CFR Marfă, respectiv 8.500 de persoane", a spus Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, după întâlnirea cu reprezentanţii ministerului.

În cursul zilei de azi, sindicatele vor avea discuţii cu fiecare societate în parte, urmând să analizeze până săptămâna viitoare materiale puse la dispoziţie. Măntescu a adăugat că, indiferent de numărul celor care vor fi disponibilizaţi, "nu se va rezolva nimic până când Guvernul nu va aduce bani pentru societăţile CFR". Problema disponibilizărilor în CFR a făcut obiectul mai multor discuţii între sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor. Referitor la întâlnirea cu sindicaliştii, ministrul a spus că nu au stabilit măsuri concrete. "Ei au nişte nemulţumiri generale, cum ar fi faptul că se transportă marfă mai mult pe rutier decât pe feroviar. Şi aşa şi este, şi eu sunt nemulţumit", a menţionat Berceanu.

VORBE
Radu Berceanu le-a promis sindicaliştilor că se angajează "să se lupte" în Guvern pentru a obţine bani la rectificarea bugetară pentru CFR. "Am cerut 365 milioane de lei la următoarea rectificare, pentru a suplimenta subvenţia la CFR Călători, dar mai discutăm. Multe ministere au mers la Finanţe să ceară să nu li se ia din ce au acum, iar eu am mers să cer bani. E o sumă foarte importantă pentru praful ăsta", a spus Berceanu. Rectificarea bugetară vizează tăierea cheltuielilor cu salarii, premii, bunuri şi servicii cu 4,5 miliarde de lei (0,9% din PIB), pentru ajustarea deficitului.

Premierul Emil Boc a declarat recent că doar ministerele Justiţiei, Administraţiei şi Internelor, Educaţiei şi Muncii vor primi fonduri suplimentare la rectificarea bugetară şi că proiectele de investiţii în infrastructură vor beneficia, de asemenea, de o finanţare mai mare.
Aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă au intrat din iulie în şomaj tehnic. Atunci se preconiza că vor fi disponibilizaţi 920 de angajaţi de la CFR Călători, 1.300 de la CFR Marfă şi 1.500 de la Infrastructură, însă, potrivit programului de restructurare de la 20 martie, numărul disponibilizaţilor era de peste 12.139.

×
Subiecte în articol: economic cfr disponibilizare