x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dosar Sfin - Banii din pămănt

Dosar Sfin - Banii din pămănt

de Jurnalul National    |    19 Noi 2007   •   00:00

O nouă formă de "tezaurizare" băntuie Romănia. Mai tare ca aurul, diamantele sau speculaţiile bursiere, investiţia in terenuri a sucit minţile miilor de afacerişti din ţară.


O nouă formă de "tezaurizare" băntuie Romănia. Mai tare ca aurul, diamantele sau speculaţiile bursiere, investiţia in terenuri a sucit minţile miilor de afacerişti din ţară.

In condiţiile reducerii interesului investitorilor pentru piaţa rezidenţială secundară, aproape jumătate din agenţiile imobiliare bucureştene ţintesc segmentul tranzacţiilor cu terenuri. "Peste 46% din firmele active pe piaţa intermedierilor imobiliare se vor axa pe tranzacţiile cu terenuri, in timp ce doar 17% se vor concentra pe proiectele rezidenţiale noi, 9,8% - pe proiecte industriale, 7,3% - pe proiecte comerciale şi doar 4,9% vor rămăne fidele segmentului locuinţelor existente", potrivit unui sondaj realizat de Century 21 printre agenţiile imobiliare. Volumul afacerilor cu terenuri, aflate fie la periferia marilor oraşe, fie in zona autostrăzilor şi drumurilor naţionale, a crescut considerabil.


CREŞTERI. Majoritatea agenţilor imobiliari promit căştiguri frumoase din speculaţii cu terenuri. In următorii cinci ani, preţul pămăntului din comunele amplasate in vecinătatea Capitalei se va dubla. Deşi in prezent preţurile terenurilor sunt diferenţiate in funcţie de depărtarea de Bucureşti, din punctul de vedere al accesului la oraş şi la infrastructura edilitară nu există diferenţe notabile intre o localitate aflată in coasta Capitalei şi una situată la o depărtare de 20 km. Sintetizănd, se poate spune că in localităţile limitrofe Capitalei din zona nord-est, terenurile din extravilan se vănd cu 5-10 euro/metru pătrat, in timp ce pentru cele din intravilan preţurile ajung la 30-40 euro/metru pătrat. Despre zonele cu potenţial şi noii latifundiari ai Romăniei citiţi pe larg in analiza realizată de săptămăna Financiară.

×
Subiecte în articol: economic