In timp ce presedintele Basescu spune ca procurorii nu sunt lasati sa-si faca treaba in dosarul Rompetrol, iar procurorul general al Romaniei isi apara subordonatii, Sorin Marin, fostul partener de afaceri al lui Patriciu, e sigur ca dosarul a fost instrumentat la comanda.
|
|
IPOTEZA. Sorin Marin crede ca a suparat pe cineva la nivel inalt |
BOTOS ISI APARA SUBALTERNII
|
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a luat ieri apararea subalternilor sai care instrumenteaza dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu si a sustinut ca nu isi va da demisia la cererea unor organizatii nonguvernamentale care nu reprezinta intreaga societate civila. El s-a aratat foarte deranjat de reactia negativa starnita de retinerea lui Patriciu si considera ca cei doi procurori anchetatori si-au facut treaba cu respectarea tuturor prevederilor legale. "Am verificat personal conditiile in care s-a desfasurat audierea din data de 26 mai si temeinicia masurii preventive luate impotriva inculpatului Patriciu Costache Dan. Ele sunt perfect legale", a sustinut Botos. Procurorul general considera ca problemele acestui caz nu vin din interiorul Parchetului General, ci din partea unor persoane care incearca fie politizarea dosarului, fie distrugerea lui. El a sustinut ca reactiile nascute de cazul Patriciu nu fac decat sa puna o presiune extraordinara pe umerii procurorilor. "Chiar judecatorii Tribunalului au apreciat ca informatiile si datele cuprinse in dosar reprezinta indicii temeinice sau plauzibile ca inculpatul a savarsit fapte ilicite. Profilul sau socio-profesional nu justifica in nici un fel temerea ca lasat in libertate ar pericilita ordinea de drept a statului", a spus Botos. (Miruna Pasa)
|
Citește pe Antena3.ro
BASESCU: "PRESA A INTIMIDAT JUSTITIA"
|
Reactia partidelor politice, a presei si a comunitatii de afaceri in cazul Patriciu a "zadarnicit" si "intimidat" actiunea Justitiei. Aceasta este concluzia pe care a transmis-o ieri voalat presedintele Traian Basescu. Seful statului a aratat ca Guvernul nu va putea atinge singur obiectivul aderarii la UE, fara sprijinul populatiei, atunci cand va creste pretul la energie, atunci cand va veni catre zero subventia la minerit sau cand va trebui restructurata siderurgia. "Sau cand organismele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie si impotriva lor se vor ridica partide, mijloace media, comunitatea de afaceri zadarnicind si intimidand actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea in UE va ramane doar un deziderat, nu o realitate", se arata in declaratia presedintelui. Traian Basescu a fost acuzat vineri, dupa ce Parchetul a decis retinerea omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, ca ar fi comandat de la Cotroceni actiunea impotriva acestuia. Dintre partidele politice, cea mai vehementa sustinere pentru presedintele Rompetrol au avut-o, cum era de asteptat, reprezentantii PNL. Comunitatea de afaceri si Ambasada SUA au reactionat rapid la vestea retinerii lui Patriciu. (Oana Stancu)
|
DEMISIA
|
Actionarii Rompetrol solicita demiterea de urgenta a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, pentru necunoasterea legii procesuale pe baza careia procurorii si-au intemeiat propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu, informeaza un comunicat al grupului. Reprezentantii Rompetrol cer si demisia sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Gheorghe Muscalu. "Procurorul general si procurorii au invocat varianta care nu mai este in vigoare a textului de lege pe care isi intemeiaza acest demers, inducand in eroare opinia publica, dar si judecatorii abilitati in derularea procedurilor. Actionarii Rompetrol considera ca simpla redare frauduloasa a unui text de lege pretins a fi in vigoare are repercusiuni incalculabile pentru grupul Rompetrol si, personal, pentru Dinu Patriciu", se mai arata in comunicat.
|
BURSA
|
Ieri, s-a reluat tranzactionarea actiunilor companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) la Bursa de Valori Bucuresti, pretul acestora scazand inca din deschidere cu circa 5% fata de pretul de referinta de joi, de 834 de lei. La inchidere, pretul actiunilor a ajuns cu 13% mai mic, consacrand perceptia negativa a investitorilor fata de desfasurarea anchetelor privind conducerea companiei. Tranzactionarea fusese suspendata vineri, ca urmare a retinerii presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, in noaptea de joi spre vineri. Patriciu a fost eliberat a doua zi. "Raul a fost facut deja si putea sa fie si mai mare daca liderul Rompetrol nu era eliberat", a declarat brokerul Razvan Pasol. "Anchetele ii ingrijoreaza pe investitori si se creeaza instabilitate pe piata. Este un semnal negativ dat de bursa, Rompetrol fiind una dintre cele mai mari companii cotate.Semnalele negative n-au fost putine, incepand cu balbaielile autoritatilor privind impozitarea", a spus Pasol. (Adrian N. Ionescu)
|
PROTEST
|
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) semnaleaza "ceea ce pare a fi o incalcare a normelor de procedura si de nerespectare a reglementarilor legale", manifestate in timpul investigatiilor si punerii sub acuzare a fostei si actualei conduceri a Grupului Rompetrol. "Este esential ca, in cadrul reformei sistemului judiciar din Romania, cercetarile penale sa se desfasoare intr-o maniera obiectiva si rapida, care sa respecte pe deplin drepturile si garantiile procesuale ale persoanei", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham. Organizatia se refera atat la anchetarea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, cat si la cea a doi cetateni americani. "Continuarea eficienta a reformei sistemului judiciar din Romania trebuie sa asigure tratamentul obiectiv si impartial al investitorilor straini si locali in cadrul unui sistem legal, independent de imixtiunile politicului", adauga comunicatul AmCham.
|