x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

22 Mar 2005   •   00:00

23 MARTIE 2005

IVG - Firmele au depus fisele fiscale

Un numar de 411.413 angajatori, care reprezinta circa 97% dintre firme, au depus fisele fiscale aferente anului 2004, pana la 14 martie anul curent, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). "Din totalul de 7.500.286 fise fiscale depuse, un numar de 6.774.406 sunt fise fiscale 1, din care 3.497.932 fise regularizate, intocmite pentru angajati care au obtinut venituri din salarii la functia de baza, si un numar de 725.880 sunt fise fiscale 2, intocmite pentru angajatii care au obtinut venituri asimilate salariilor", se mai spune in comunicat. (Daniela Ivan)

Extindere - Lukoil in Ungaria

Lukoil - Downstream Ungaria - parte a Grupului Lukoil - tocmai a achizitionat 15 statii de distributie carburanti de la compania austriaca AVA. Lukoil detine, astfel, un total de 26 de statii de distributie carburanti, adica o pondere de 5% din piata Ungariei. Statiile sunt amplasate pe principalele magistrale auto in partea de est si sud-vest a tarii. Incepand din aprilie 2005, produsele petroliere pentru statiile de distributie LUKOIL din Ungaria vor fi livrate de rafinaria din Romania PETROTEL-LUKOIL. (Voichita Tudor)

Ancheta - Tariuc, invinuit de PNA

Fostul presedinte al Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare (CNVM), actualmente consilier in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Alexandru Tariuc, a fost pus sub invinuire ieri de procurorii anticoruptie. Tariuc este anchetat pentru abuz in serviciu, inselaciune, fals si utilizarea ilegala a informatiilor confidentiale, in dosarul privatizarii Complexului comercial Bucur Obor. Potrivit anchetatorilor, ar fi permis vanzarea ilegala a unui pachet de 7,4% din actiunile Bucur-Obor. (Miruna Pasa)

Integrare - Un sfert din IMM-uri se inchid

Circa 20%-25% din firmele mici si mijlocii din Romania si-ar putea inceta activitatea in primii ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca nu vor putea face fata concurentei. Integrarea in UE va afecta firme cu activitati in toate domeniile, in special cele din industria prelucratoare si din sfera serviciilor. "In Spania, Grecia si Portugalia, in primii trei ani dupa aderare, intre 15% si 30% din intreprinderile mici si mijlocii au fost inchise. Este foarte probabil ca 20%-25% din firmele romanesti sa nu faca fata concurentei", a spus Ovidiu Nicolescu (foto), presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. (Adrian Ionescu)

Leasing - Piata va creste cu 50%

Valoarea totala a contractelor semnate anul trecut de catre companiile membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (ALB) s-a ridicat la 422 milioane euro. In privinta destinatiei, un procent de 26% a fost reprezentat de catre echipamentele cu scop industrial, 4% de sectorul imobiliar si 70% de cel al transporturilor. 60% din contractele de finantare se intind pe perioade de la 1 la 3 ani. Anul acesta, valoarea contractelor finantate de companiile membre ALB va creste cu 50%, atingand un nivel estimat de 806 milioane de euro. Clientii corporativi au atras aproximativ 95% din totalul finantarilor.
×
Subiecte în articol: economic