x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

05 Ian 2005   •   00:00

05 IANUARIE 2005

Valuta - Petrom a crescut rezerva BNR

Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a crescut, in luna decembrie a anului trecut, cu 916,5 milioane euro, la peste 10,8 miliarde de euro, in special in urma intrarilor din privatizarea Petrom si cumpararilor de valuta ale bancii centrale de pe piata, informeaza un comunicat al BNR. Privatizarea principalei companii petroliere a adus venituri de 611,1 milioane de euro, in vreme ce cumpararile nete de valuta de pe piata au fost, in ultima luna a anului 2004, de 176,4 milioane de euro. Valoarea rezervei de aur s-a redus de la 1,15 miliarde de euro la 1,084 miliarde de euro, in urma evolutiilor cotatiei internationale, desi cantitatea s-a mentinut la 105,1 tone. In aceste conditii, rezervele internationale ale bancii centrale au avansat cu circa 900 de milioane de euro, la 11,92 miliarde euro.

Facilitate - Impozite la posta

Locuitorii Buzaului, Clujului, Oradei, Ploiestiului si Sibiului, dar si bucurestenii din Sectoarele 2 si 3 isi pot achita electronic taxele si impozitele locale prin intermediul oficiilor postale informatizate din aceste orase. Clientii pot afla la oficiile postale abilitate ce sume au de achitat la bugetul local, pot plati si vor primi in schimb o chitanta care certifica acest lucru. Oficiile postale informatizate lucreaza de luni pana vineri intre orele 7:30 - 20:00 si sambata intre 7:30-13:00. (Florina Zainescu)

MEC - Interes american

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, s-a intalnit ieri cu Excelenta Sa Jack Dyer Crouch II, ambasadorul SUA in Romania. Ministrul i-a prezentat oficialului american problematica preluata la investirea in functie, relatiile dintre MEC si organismele internationale (atat proiectele aflate in derulare, cat si cele proaspat initiate), oportunitatile de privatizare si obiectivele de dezvoltare ale strategiei economice a noului guvern. Imediat dupa stabilirea prioritatilor va avea loc o noua intalnire, atat la nivel de reprezentare, cat si la cel de experti, urmand a fi identificate liniile directoare ale cooperarii viitoare in domeniul economic intre Romania si SUA.

Govora - Uzinele Sodice au fost inchise

Ieri-dimineata a fost oprita productia la Uzinele Sodice Govora. Acest fapt se datoreaza datoriilor imense pe care societatea le are la furnizorii de utilitati. Astfel, USG, societate apartinand controversatilor frati Marius si Emil Cristescu, datoreaza SC CET Govora, suma de circa 426 de miliarde de lei. Deoarece de nenumarate ori Cristestii au refuzat sa achite macar o parte din aceste datorii, in cursul diminetii de ieri, conducerea CET Govora a decis sa stopeze livrarea aburului catre USG. Aburul industrial livrat de CET reprezinta principala sursa de energie pentru USG, in lipsa acestuia fratii Cristescu neavand alta solutie decat inchiderea productiei. (Octavian Herta )

Cotatii - Euro: 38.893 lei, dolarul: 29.065 lei

Moneda europeana a scazut ieri cu 417 lei, aceasta fiind a doua scadere consecutiva de la inceputul anului. Banca Nationala a Romaniei a cotat un euro cu 38.893 de lei, fata de 39.310 lei cat a inregistrat moneda europeana la finele zilei de luni, cand s-au reluat tranzactiile pe piata interbancara. Moneda americana a crescut usor cu 39 de unitati. Astfel, dolarul s-a apreciat de la 29.027 de lei pana la 29.065 de lei.
×
Subiecte în articol: economic