x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

25 Noi 2004   •   00:00

26 noiembrie 2004

Importuri din Moldova - Romania mentine taxa la zahar

Perioada de aplicare a taxei vamale la importul de zahar rafinat originar din Republica Moldova va fi prelungita pana la sfarsitul anului 2005, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului. De la plata taxei vamale va fi exceptat numai un contingent de pana la 14.000 tone zahar, cantitate care - pentru a beneficia de aceasta facilitate - va trebui importata din Republica Moldova in intervalul 1 ianuarie-30 septembrie 2005 inclusiv, cu o repartizare trimestriala egala. Sortimentele specifice care vor fi importate din Republica Moldova cu taxa ce urmeaza sa fie stabilita prin Ordonanta. Masura de salvgardare are caracter temporar.

Record - Dolarul, sub de 30.000 de lei

Moneda americana a continuat sa piarda teren in fata leului, coborand sub pragul de 30.000 de lei. Cursul de referinta, de 29.867 lei pentru un dolar, anuntat de Banca Nationala a Romaniei reprezinta minimul din ultimii trei ani si trei luni. Numai in ultima luna, moneda americana a scazut cu aproape 6,9% in raport cu leul, iar de la inceputul anului s-a depreciat cu 8,36%. Caderea dolarului este legata atat de deprecierea monedei americane pe pietele internationale, cat si de scaderea cotatiilor euro/leu.

Finantare - Microcredite de 36 milioane dolari

Organizatiile de microcreditare din Romania au acordat, in acest an, aproximativ 20.000 de imprumuturi, valoarea acestora ridicandu-se la 36 de milioane de dolari, a declarat ieri directorul adjunct al Shorebank Advisory Services, Maria Doiciu. In Romania, activitatea de microfinantare se deruleaza prin organizatii nonprofit, in lipsa unei legislatii care sa reglementeze statutul comercial al unor asemenea intreprinderi. Potentialul pietei de microfinantari este estimat la 500 de milioane de dolari. Pentru 2005 se asteapta ca sumele atrase pentru microcredite sa se apropie de 50 de milioane $.

×
Subiecte în articol: economic