x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia e prioritara

Energia e prioritara

09 Mar 2005   •   00:00

Dupa Electrica Oltenia si Muntenia, ale caror contracte de privatizare vor fi semnate in jur de 15 martie, pe lista "urgentelor" se afla si societati din zona Brasovului.

ANIELA NINE

DECIZIE. Ministrului Codrut Seres ii revine greaua misiune de a restructura sectorul energetic
Guvernul a adoptat ieri un proiect de hotarare privind strategia de accelerare a privatizarii societatilor aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului pentru acest an, a anuntat aseara, la Palatul Victoria, ministrul de resort Codrut Seres. Oficialul guvernamental a precizat totodata ca acest act normativ constituie doar un cadru general, urmand ca, pentru fiecare privatizare in parte, Guvernul sa isi dea acordul.

PE LISTA. Pentru doua dintre societatile din sectorul energiei electrice, respectiv Electrica Oltenia si Moldova, contractele de privatizare vor fi semnate in jur de 15 martie, a precizat Seres. De altfel, strategia adoptata prevede continuarea procesului de privatizare in acest sector, pe lista aflandu-se si celelalte filiale ale Electrica SA. De asemenea, se va initia privatizarea si la principalul producator de gaze naturale - SNGN Romgaz SA, in acest sens existand de altfel si obligatia impusa de Banca Mondiala de a deschide societatea in proportie de 10% in acest an. Singura "problema" care nu a fost inca rezolvata este daca societatea va fi listata pe piata de capital sau se va opta pentru solutia unui investitor strategic sau financiar, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in perioada urmatoare.

EXCEPTII. Unele sectoare strategice considerate esentiale insa, precum Transelectrica si Transgaz, vor ramane in portofoliul statului, dar se are in vedere o listare pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni. Nu se stie deocamdata ce procent de actiuni va fi listat, a aratat Seres.

×
Subiecte în articol: economic