Ieri noapte, moneda europeană a scazut sub 1.22 de dolari, atingând un nou minim, pentru prima dată din aprilie 2006, pe fondul îngrijorărilor privind situaţia economică şi bugetară a zonei euro, scrie latribune.fr.
După ce a urcat luni peste pragul de 1,30 de dolari, în urma anunţării unui plan fără precedent de 750 miliarde de euro destinat statelor din zona euro în dificultate, moneda europeană s-a prăbuşit aseară în jurul orei 21, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat.'Incertitudinile câştigă teren', a explicat traderul Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp., Hideaki Inoue. 'Creşterea euro după anunţarea planului s-a estompat, iar anumiţi traderi sunt îngrijoraţi de posibilitatea apariţiei unei crize care să afecteze întregul sistem financiar', spunea la inceputul saptamanii Hideaki Inoue, citat de Agerpres.
Bursa
Leul s-a depreciat uşor la deschiderea şedinţei interbancare de azi, în linie cu valutele ţărilor vecine, iar primele tranzacţii au fost realizate la o paritate puţin mai mare de 4,2 lei/euro, însă ulterior cotaţiile au revenit sub acest prag. La deschidere, euro era cotat la 4,2010 - 4,2040 lei, peste nivelul de la finele şedinţei de marţi, de 4,1940 - 4,1960 lei/euro. Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR, de 4,1949 lei/euro, a reprezentat cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni şi jumătate. Rata afişată marţi este cu 0,71 bani peste paritatea de luni, de 4,1878 lei/euro. Un curs mai mare decât cel de marţi a fost anunţat de banca centrală pe 5 ianuarie 2010, când moneda unică europeană a fost cotată la 4,2077 lei.
Bursele din SUA au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi în scădere cu până la 1,6%, afectate, în principal, de evoluţia negativă a acţiunilor băncilor, transmite Reuters. Investitorii se tem că măsurile pe care autorităţile americane şi cele germane intenţionează să le introducă pentru a înăspri regulile sistemului financiar vor avea efecte negative asupra sustenabilităţii revenirii economiei globale.
În Germania, autorităţile au decis să interzică practicile de tip "naked short selling" pentru acţiunile celor mai importante zece instituţii financiare ale ţării. Aceste practici presupun vânzarea în lipsă a unor titluri de către un investitor înainte ca acesta să le împrumute sau să se asigure că sunt disponibile pentru împrumut sau cumpărare. Euro a atins un nou minim al ultimilor patru ani după apariţia veştilor din Germania.
"Persistă incertitudinea pe pieţe, atât în SUA, privind reforma financiară, cât şi în Europa", a afirmat Quincy Krosby, analist la Prudential Financial.
Acţiunile JPMorgan Chase au pierdut si ele 2,1% din valoare. Titlurile Intel au scăzut cu 2,7%. La polul opus, titlurile Wal-Mart au crescut cu aproape 2%. După închiderea şedinţei, compania Hewlett-Packard a raportat rezultate financiare trimestriale peste aşteptări, sprijinite de cererea puternică pentru computere personale şi servere.
Vezi si : Euro se dezintegrează şi ne scumpeşte benzina şi gazul