x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa Centrală şi de Est, revenire mai puternică după criză

Europa Centrală şi de Est, revenire mai puternică după criză

19 Ian 2010   •   00:00

Statele din Europa Centrală şi de Est vor ieşi din criză mai bine decât ţările din Europa de Vest, fiind mai 'pregătiţi să facă faţă crizei, sunt de părere investitorii din regiune.

Motivul este faptul că populaţia de-aici a trăit în comunism şi este antrenată să facă faţă crizelor, apreciind mai mult valorile capitalismului.

Andreas Treichl, preşedintele executiv al Erste Bank, crede că revenirea ţărilor din centrul şi estul Europei nu va fi neapărat legată de evoluţia pieţelor vest-europene, Polonia fiind prima care a demonstrat că poate înregistra creştere economică, deşi partenerii comerciali tradiţionali treceau prin recesiune.

"Alte state vor demonstra, treptat, în acest an că pot să-şi revină fără să fie dependente de exporturile în vestul Europei. Aceste state beneficiază împreună de fonduri europene pentru infrastructură care totalizează 120 de miliarde de euro", a adăugat Treichl.

Adrian Sârbu, preşedinte-director general al CME, crede că, la 20 de ani de la căderea comunismului, ţările din est au câştigat ingredientele care asigură succesul, respectiv economie de piaţă şi democraţie, punctând că Europa Centrală şi de Est a făcut progrese uriaşe în exerciţiul democraţiei. "Motorul Europei se transferă uşor, uşor, către est în anii ce vor urma. Europa şi capitalismul migrează către est şi creşterea va fi aici", a adăugat preşedintele CME.

×
Subiecte în articol: europa est investitori europa centrală