x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturi - Mobila romaneasca a cucerit Europa

Exporturi - Mobila romaneasca a cucerit Europa

de Elena Stan    |    03 Aug 2006   •   00:00
Exporturi - Mobila romaneasca a cucerit Europa

Peste 30% din produsele Mobexpert ajung pe piata externa. Una din zece case din Franta este mobilata de producatorul roman.

Cererea pentru mobila are un potential semnificativ de crestere, favorizat in special de constructia de locuinte noi. Cel mai mare fabricant, importator si exportator de mobila din Romania este Mobexpert. Tipurile de mobila fabricate acopera toata gama de mobilier, accentul fiind pus pe mobilierul de epoca, care imita stiluri vechi, si pe mobila moderna.

IN TOP. Cifra de afaceri a grupului in 2005 a fost de 150 de milioane de euro, plasandu-se astfel printre primele 12 intreprinderi europene din industria mobilei. "In 20% din casele din Romania se gasesc piese de la Mobexpert, iar peste 50% din birouri poarta amprenta firmei noastre", a spus Dan Sucu, directorul general al Mobexpert. Anul trecut a fost un an extrem de dificil pentru exportul de mobila. Din cauza recesiunii de pe pietele vestice si a aprecierii leului in raport cu dolarul, majoritatea exportatorilor au suferit pierderi semnificative. "Am avut inspiratia sa ne reorientam din timp catre piata interna, care s-a dovedit a fi mult mai profitabila in acest context. Astfel, ne-am minimizat pierderile si am realizat profit, mai mic in raport cu cel estimat", a afirmat Dan Sucu. El a spus ca se asteapta la o crestere sustinuta de 12%-15% in urmatorii ani.

EXPORT. Aproximativ 30% din volumul productiei celor 11 fabrici Mobexpert din tara este directionat catre export. "Suntem deja o prezenta puternica pe pietele straine, in special pe cele vest-europene, unde, in Franta de exemplu, estimam ca intr-una din zece locuinte se gaseste o piesa de mobilier Mobexpert. Alte piete importante pentru noi sunt Germania, Olanda si Belgia", a explicat Dan Sucu. Ilefor, parte din grupul Mobexpert, care produce in serie mica mobilier de casa din lemn masiv, exporta peste 80% din produsele sale in Franta, Germania, Olanda, Belgia.

PONDERE. Exportul de mobila e 4% din totalul exporturilor romanesti

Romanii devin din ce in ce mai exigenti cand vine vorba de modalitatile de cheltuire a banilor. "Noi nu operam cu diferentieri intre ceea ce producem pentru piata romaneasca si ceea ce producem pentru export. Aceleasi modele si game care au succes pe alte piete pot fi gasite si in magazinele din tara", spune Dan Sucu. Cumparatorii cauta gamele clasice din fag si cires. "Anul trecut s-a vandut foarte bine o serie de game noi, in stil asiatic, din lemn de carpen, din lemn tapitat in piele si gama clasica redesenata, Brive", adauga directorul general al companiei. Tendintele internationale in materie de mobilier sunt acelea de reintoarcere la culorile si materialele naturale, la tonurile calde si liniile simple, care creeaza ansambluri aerisite.

TENDINTE. Se cauta ansamblurile de mobilier in culori calde

INTEGRARE. Impactul pe care aderarea la UE il va avea asupra pietei de mobila din Romania va fi aproape insesizabil pentru firmele mari. Industria autohtona functioneaza de foarte multa vreme la standarde europene, avand o traditie puternica de export pe aceste piete. "Nu ne asteptam la intrarea multor mari producatori pe piata, ci doar la prezenta catorva noi «varfuri europene» in retail", a explicat Dan Sucu. Anul 2006 este un an crucial pentru majoritatea producatorilor mici din Romania, deoarece trebuie sa se adapteze rapid la noile conditii ale pietei si la asteptarile unui consumator european exigent.

ISTORIC
Mobexpert a luat fiinta in 1993, cu patru angajati, iar acum, in 2006, are 4.500 de angajati. Dan Sucu a inceput afacerea cu un magazin de mobilier de birou, iar acum are 11 fabrici si 20 de magazine cu o suprafata totala de opt hectare. S-a extins deja in Bulgaria, cu mobilier de birou, pe lista urmeaza Belgradul, dupa care se va indrepta catre Est. Mobexpert a achizitionat de la Fondul Proprietatii de Stat pachete majoritare de actiuni la fabricile Samus Dej, Ilefor Targu-Mures si Mobstart Suceava.

STATISTICA
Productia de mobila realizata anul trecut a fost de circa 1,2 miliarde de euro, din care 75% a fost exportata. Volumul exportului de mobila romaneasca in 2005 a fost de 896 milioane de euro, din care 77% s-a livrat in tarile UE si in Canada, Japonia si SUA. Peste 50% din mobilierul produs in Romania care merge la export sunt din lemn de fag, 20% din stejar, 15% din rasinoase. Primul loc in topul mobilierului exportat este ocupat de sufragerii, apoi dormitoarele, mobilierul tapitat, birouri, bucatarii si scaune.

ACTIONARIAT IMPARTIT LA MOBEXPERT
Dan si Camelia Sucu au pus impreuna bazele celei mai mari afaceri cu mobila, insa acum cei doi se afla in divort. "Am fost la inceput o familie, acum suntem doi actionari. Dansa are 40%, iar eu am 60% din toate firmele grupului", explica Dan Sucu (foto). In divizia de lux a Mobexpert, Class, Camelia Sucu detine 60%, iar Dan - 40%. Doamna Sucu este interesata sa vanda partea sa, dar Dan e interesat in primul rand sa creasca valoarea grupului si abia apoi sa se orienteze spre cumpararea actiunilor detinute de sotie.

×
Subiecte în articol: economic mobila mobilier mobexpert sucu