x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Expunerea valutara ramane limitata

Expunerea valutara ramane limitata

16 Mar 2005   •   00:00

BNR va pastra, pentru urmatoarea perioada, limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondurile proprii, a declarat directorul Directiei Autorizare din BNR, Petre Tulin.

"Nu va ascund ca, in cadrul discutiilor cu FMI, s-a pus in discutie ca limitele de expunere valutara sa fie mai restrictive. Nu am fost de acord cu asemenea propuneri, dar, cel putin pentru o perioada, vom mentine aceste limite", a explicat Tulin, in cadrul unui seminar privind piata derivatelor.

INTEGRARE. Directorul BNR a recunoscut ca limitarile reprezinta masuri administrative care trebuie eliminate pana la data aderarii la Uniunea Europeana.

Potrivit lui Tulin, restrictia va fi ridicata in prima etapa pentru sucursalele bancilor straine, iar mai tarziu se va renunta la limite si in cazul institutiilor de credit inregistrate in Romania. Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii ale unei banci. In prezent, limita individuala pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii. Limitele de expunere impiedica bancile sa efectueze tranzactii valutare de volume foarte mari in nume propriu.

×
Subiecte în articol: economic