x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Federal Reserve: Profit cât trei megabănci

Federal Reserve: Profit cât trei megabănci

13 Ian 2010   •   00:00

Federal Reserve, banca centrală a SUA, a realizat în 2009 un profit de 45 de miliarde de dolari după ce a achiziţionat agresiv obligaţiuni garantate ipotecar şi titluri de stat ale Trezoreriei SUA.

Banca centrală va returna profiturile către Trezoreria SUA. Cele 45 de miliarde de dolari reflectă cele mai mari câştiguri din istoria de 96 de ani a Fed din SUA, scrie Washington Post. Cifra a fost calculată pe baza documentelor publice. Fed se autofinanţează din propriile operaţiuni şi returnează profiturile sale Trezoreriei. Cea mai mare returnare de bani a fost de 34,6 miliarde de dolari în 2007, mai spune Post. Rezultatele mai bune ale Fed au fost ridicate de programul agresiv al băncii de a cumpăra obligaţiuni pentru a împinge dobânzile în jos şi a da un impuls creşterii economice.

La finele lui 2009, Fed deţinea titluri de stat ale guvernului SUA şi obligaţiuni garantate ipotecar în valoare de 1,8 trilioane de dolari, faţă de 497 de miliarde de dolari un an mai devreme. Profitul Fed este atât de mare încât este aşteptat să ajungă cât profiturile Bank of America, Goldman Sachs şi JP Morgan luate împreună. Băncile îşi vor prezenta datele financiare pentru 2009 în această săptămână. Spre deosebire de bancherii din domeniul comercial, Bernanke nu primeşte nici un bonus, deşi a realizat un profit imens.

×
Subiecte în articol: economic