Agricultorii trebuie să identifice aceste deficiențe și să le trateze cu promptitudine, prin aplicarea îngrășămintelor potrivite, pentru a se asigura că plantele vor avea o creștere sănătoasă și productivă.
În ce constă fertilizarea solului
Fertilizarea constă în adăugarea unor substanțe nutritive esențiale în sol, cu scopul de a îmbunătăți fertilitatea acestuia și pentru a sprijini creșterea sănătoasă a culturilor. Nutrienții includ elemente chimice esențiale, precum: azot, fosfor, potasiu sau alte oligoelemente de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta. Există mai multe tipuri de fertilizanți, sub diverse forme, cele mai populare fiind îngrășămintele granulare.
Fertilizanții se aleg în funcție de necesitățile solului și de cerințele specifice ale culturilor. De exemplu, pentru culturile de cereale, porumb sau plante leguminoase, un îngrășământ pe bază de azotat de amoniu este indicat, pentru că azotul pe care îl conține este esențial în fazele inițiale ale creșterii, când plantele au mare nevoie de el pentru a se dezvolta. Dacă pe un teren există un deficit de azot, plantele se vor dezvolta mai lent, iar frunzele lor vor tinde să aibă o nuanță gălbuie.
Sfaturi practice de fertilizare pentru o recoltă bogată
Pentru a avea, în toamnă, hambarele pline de recolte bune și sănătoase, agricultorii și fermierii trebuie să respecte câteva cerințe referitoare la fertilizarea solului:
- Identificarea necesităților solului
Aceasta este o primă etapă de care trebuie să țină cont toți cei care cultivă plante. Înainte de a fertiliza solul, trebuie cunoscute necesitățile acestuia. Este indicată, în acest scop, testarea solului pentru a determina pH-ul, nivelurile de nutrienți și alte caracteristici importante.
- Respectarea perioadelor de fertilizare
În general, este necesar să aplici fertilizanți primăvara și toamna. Fertilizarea de primăvară se realizează spre finalul lunii mai, înainte de debutul temperaturilor ridicate, pentru a asigura plantelor toate substanțele nutritive în timpul verii, atunci când încetinește ritmul lor de creștere. Îngrășămintele ajută plantele să facă față stresului excesiv cauzat de căldurile mari din vară, de dăunători și insecte. Fertilizarea de toamnă se efectuează după ce s-au finalizat lucrările de săpat și arat, la sfârșitul lunii septembrie. Rolul acestei fertilizări este de a reface necesarul de elemente nutritive din sol și de a le oferi plantelor de anul viitor nutrienții principali până la fertilizarea din primăvară.
- Caracteristicile culturilor
Pe lângă cele două tipuri de fertilizare enumerate anterior, care sunt fertilizări de bază, există și fertilizarea locală. Aceasta se aplică în timpul plantării, fie în cuiburi, fie pe rândurile pe care vor fi semănate plantele. Legumele mai pot avea nevoie și de o fertilizare fazială, pentru a dispune de toate resursele în perioada de vegetație. Floarea-soarelui sau sfecla de zahăr necesită și o fertilizare extraradiculară, fiind mari consumatoare de substanțe nutritive în perioada de vegetație.
- Atenție la modul de aplicare!
Aplicarea corectă a îngrășămintelor este un alt aspect la care trebuie să fie atenți agricultorii, pentru a proteja sănătatea plantelor, dar și mediul înconjurător. Dozajul și recomandările producătorului sunt aspecte ce trebuie avute în vedere. O cantitate prea mică de îngrășăminte poate să nu acopere necesitățile plantelor, iar o cantitate prea mare poate duce la arderea rădăcinilor și la contaminarea solului și a apelor subterane.
- Folosirea îngrășămintelor cu eliberare controlată!
Îngrășămintele cu eliberare controlată asigură o absorbție graduală și constantă a nutrienților pe parcursul unui sezon de creștere. Această metodă ajută la evitarea riscului de supradozare și subdozare menționat la punctul anterior și contribuie la creșterea randamentului culturii, dar și la protejarea mediului.
Fertilizarea solului este un element esențial al succesului în agricultură și grădinărit. Înțelegând necesitățile solului, alegând și aplicând corect îngrășămintele vei ajuta plantele să se dezvolte sănătos și te vei bucura de o recoltă bogată.