x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantare - Cum obtineti bani de la SAPARD

Finantare - Cum obtineti bani de la SAPARD

12 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Ce acte trebuie sa intocmeasca un agricultor pentru a pune mana pe fonduri europene. Vreti sa va modernizati ferma sau sa va deschideti o pensiune agroturistica, dar nu aveti bani suficienti pentru acestea? Prin programul SAPARD puteti obtine o finantare nerambursabila de 30%-50% din valoarea investitiei pe care vreti sa o faceti.
FLORINA ZAINESCU

Click pentru a mari imaginea
FINANTARE. Cu bani de Uniunea Europeana fermierii se pot retehnologiza
Aproximativ 153 milioane de euro sunt alocati anual Romaniei de Uniunea Europeana pe o perioada de sapte ani. Ce trebuie sa faceti pentru a intra in posesia acestor bani? Adresati-va Agentiei SAPARD sau birourilor regionale ale acesteia pentru a intra in posesia "Ghidului solicitantului". Tot de aici sau de pe pagina de web www.sapard.ro luati cererea de finantare. Aceasta se completeaza electronic, in limba romana. Ea trebuie depusa atat pe suport de hartie, cat si pe discheta, in trei exemplare: un original si doua copii. Vedeti ca nu se accepta cereri de finantare cu stersaturi sau completari!

LA DOSAR. Fiecare exemplar din Cererea de finantare - originalul si cele - doua copii - insotit de anexe - studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, verificat si analizat, CV, ultimul bilant contabil - trebuie legat intr-un singur dosar, astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea documentelor. Mare atentie si la documentele justificative, care trebuie anexate la dosar in ordinea indexului de la sfarsitul Cererii de finantare, indicandu-se numerele de pagina la care se afla fiecare document. Dupa ce ati incheiat epopeea intocmirii actelor, depuneti personal cererea de finantare la Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD din zona in care vreti sa realizati proiectul. Si pastrati si pentru dumneavoastra un exemplar complet al acesteia, in afara celor trei pe care le depuneti. De aici proiectul ce contine cererea de finantare si toate anexele necesare va fi analizat de specialistii Biroului Regional, apoi trimis la sediul central al Agentiei. Daca proiectul este declarat eligibil, veti fi informat in scris si nu va mai ramane decat sa semnati contractul de finantare si sa va apucati de munca.

INVESTITII
De la Agentia SAPARD puteti obtine finantare pentru investitii in prelucrarea produselor agricole si piscicole, dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, investitii in exploatatii agricole, dar si in dezvoltarea si diversificarea activitatilor cu specific agricol. Sunt eligibile si cheltuieli pentru lucrari de demolare. Programul SAPARD mai permite achizitionarea de utilaje si echipamente noi, echipament IT si software, necesare in administrarea fermelor.

Sume alocate prin acordurile anuale de finantare
Acordul anual de finantare
Suma/euro
Data-limita a angajamentelor

2000

2001

153.214.194

156.328.303

31 decembrie 2004

31 decembrie 2005

2002

2003

160.630.114

162.223.385

31 decembrie 2005

31 decembrie 2006

×
Subiecte în articol: economic sapard finantare