x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele iau energie din strainatate

Firmele iau energie din strainatate

28 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Societatile mari consumatoare de energie s-au reorientat catre importuri, dupa cresterea gradului de liberalizare a pietei energetice.
ADRIAN N. IONESCU

Click pentru a mari imaginea
OFERTA. Firmele romanesti s-au trezit concurate de energia importata
Estimarile neoficiale ale valorii lunare a contractelor de comert exterior cu energie electrica sugereaza o crestere medie a acestora de pana la 4 ori in noiembrie si decembrie, fata de octombrie 2004, cand exportul a reprezentat 7,4 % dintr-o productie de 4.292 GWh, iar importul a fost de 196 GWh.

PIATA LIBERA. Importurile au tendinta de a creste mai repede, datorita preturilor mai mici decat cele ale unor producatori interni. La inceputul lunii noiembrie, gradul de liberalizare a pietei energiei electrice a crescut la 55% odata cu reducerea pragului minim de consum anual de la 40 GWH la 1 Gwh pentru un consumator eligibil. Astfel, numarul consumatorilor eligibili ar putea creste de peste sase ori, pana la circa 2.000 la inceputul anului viitor, fata de 75 cati erau inainte de scaderea pragului de consum minim. Consumatorii eligibili au dreptul sa-si aleaga furnizorii si sa negocieze preturile.

OPORTUNITATI. "Interconectarea cu sistemul european si cresterea gradului de deschidere a pietei au creat oportunitati noi pentru tranzactiile transfrontaliere, de care beneficiaza consumatorii eligibili", explica Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). ANRE nu a confirmat estimarile amintite, motivand ca o statistica riguroasa, va fi posibila numai dupa ce toti consumatorii eligibili isi vor fi ales furnizorii.

PROVOCARE. "Daca nu-si administreaza mai bine costurile, producatorii autohtoni vor pierde din piata", spune un analist energitician. Transelectrica a gazduit, recent, o intalnire de lucru a producatorilor, care au studiat avertismentele continute de primele estimari de piata de dupa 1 noiembrie. Oficialii ANRE spun ca pericolul dezechilibrarii balantei externe este mult limitat de capacitatea de tranzit extern de 15% din consumul national. "Exista tari din Uniunea Europeana care nu indeplinesc acest barem", spun oficialii ANRE.
×
Subiecte în articol: economic