x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul trece la vânat de evazionişti

Fiscul trece la vânat de evazionişti

03 Mar 2010   •   00:00
Fiscul trece la vânat de evazionişti
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fiscul va trebui să aducă mai mulţi bani la buget pentru ca statul să plătească fără probleme pensiile, salariile şi ajutoarele sociale, iar Guvernul să nu treacă la majorarea taxelor şi impozitelor.



Fiecare procent din PIB (Produsul Intern Brut - n.r.) care se pierde din cauza evaziunii fiscale înseamnă şosele mai puţine, alocaţii şi pensii mai mici. Ridicaţi capul din microuniversul în care trăiţi!, s-a adresat Vlădescu reprezentanţilor Fiscului cu ocazia prezentării bilanţului pe 2009 al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). "Dacă nu vom aplica legea şi nu vom fi exigenţi, nu vom avea venituri la buget, şi atunci care sunt alternativele, mărirea de taxe?", a declarat şi premierul Emil Boc, prezent la eveniment.

"IEŞIŢI DIN BIROURI!"
Vlădescu le-a mai cerut funcţionarilor să iasă din birouri şi să verifice situaţia din teren. "Am fost vineri la o plimbare prin Bucureşti. Am aflat că unii dintre dumneavoastră nici nu ştiu unde sunt zonele de evaziune fiscală din Bucureşti, nu ştiu adresele şi nici n-au fost niciodată acolo", a completat Vlădescu. "Vreau să fiţi activi, vreau să ieşiţi din birouri, vreau să-i lăsaţi în pace pe contribuabilii care îşi plătesc taxele şi să-i urmăriţi pe cei care fac evaziune fiscală", a mai spus el. Ministrul şi-a cerut scuze firmelor care au avut de suferit anul trecut din cauza erorilor date de sistemele informatice ale Fiscului.

FĂRĂ IMPOZIT ANTICIPAT PE PROFIT
Firmele nu vor plăti impozit anticipat pe profit în acest an, măsura urmând a fi amânată, a mai spus premierul Emil Boc. El a anunţat că a convenit împreună cu ministrul Finanţelor modificarea Codului Fiscal în acest sens. Potrivit legii, începând de la 1 ianuarie 2010, toate companiile plătesc anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei şi divizat la patru.

BUBELE ANAF
Boc le-a cerut inspectorilor Fiscului să nu mai ceară falimentul firmelor cu obligaţii fiscale faţă de care statul are datorii de plătit, inclusiv prin rambursări de TVA. El mai cerut o analiză şi pentru constatările Fiscului, susţinând că o parte din inspectori scriu greşit actele în mod voit pentru a permite firmelor în cauză să recupereze banii în instanţă. A cerut o analiză detaliată pe fiecare judeţ şi cu aceste cazuri.


Contrabandă cu tutun de 1 miliard de euro
Contrabanda cu ţigarete din România a ajuns în luna februarie la 36,2% din totalul pieţei, în creştere de la 22%, cât s-a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta înseamnă că a depăşit un miliard de euro, potrivit unei analize de piaţă realizate de compania Novel Research. Principalii producători din industria de tutun consideră că această situaţie este foarte gravă, deoarece contrabanda a ajuns să fie jucătorul numărul unu în piaţă, cu o cotă de 36,2%, în timp ce pe locul doi se află BTA, cu 32,5%.

"Este necesară o intervenţie urgentă şi fermă din partea autorităţilor statului prin care să protejeze jucătorii legitimi şi să contracareze pierderile la bugetul de stat estimate la peste un miliard de euro. Dacă anul trecut contrabanda deţinea prima poziţie în termeni de profit, o dată cu ianuarie 2010 a preluat conducerea şi la volumele vândute", a declarat Adrian Popa, Corporate Affairs Manager British American Tobaco.

Cea mai mare contrabandă se înregistrează la graniţele cu Republica Moldova şi Serbia. Producătorii susţin că fiecare procent de contrabandă recuperat aduce la buget 30 milioane de euro. În replică, Doru Fronea, director adjunct al Autorităţii Naţionale a Vămilor, spune că Vama nu a stat cu mâinile în sân şi că a confiscat 66 milioane de ţigarete anul trecut. El le-a promis producătorilor de ţigarete că în acest an piaţa neagră va fi redusă cu peste 10%, ca urmare a interzicerii vânzărilor de ţigări în duty-free-uri.

   • Daniela Ivan

×
Subiecte în articol: economic control firme fisc evaziune fiscala